جلد 11، شماره 50 - ( جلد 11 شماره 50- مهر و آبان 1401 )                   جلد 11 شماره 50 صفحات 260-243 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mansouri A, Omidi H. Effect of priming and seed age on germination, photosynthetic pigments, and biochemical content of Quinoa seedling. Journal of Plant Process and Function 2022; 11 (50) :243-260
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1813-fa.html
منصوری علی، امیدی حشمت. اثر پرایمینگ و سن بذر بر جوانه‌زنی، رنگیزه‌های فتوسنتزی و محتوای بیوشیمیایی گیاهچه کینوا. فرآیند و کارکرد گیاهی 1401; 11 (50) :260-243

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1813-fa.html


1- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران
2- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران ، Omidi@shahed.ac.ir
چکیده:   (152 مشاهده)
به­منظور بررسی اثر پرایمینگ بذور چهار­ساله کینوا بر صفات مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاهچه، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در محل آزمایشگاه فرآوری بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو سطح سن بذر (یک سال و چهار سال) و چهار تیمار پرایمینگ (شاهد بدون پرایم، هیدروپرایمینگ، سالیسیلیک اسید با غلظت ppm50 و نیترات پتاسیم با غلظت 2 گرم بر لیتر) بودند. اثر پیری بر تمام صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. با افزایش سن بذر درصد جوانه‌زنی (6/45 درصد)، سرعت جوانه‌زنی (43/63 درصد)، طول گیاهچه (21/59 درصد)، محتوای کلروفیل a (1/53 درصد)، محتوای کلروفیل b (4/67 درصد)، کاروتنوئید (6/56 درصد)، قند محلول (8/55 درصد)، پروتئین (47 درصد)، آنتوسیانین (62 درصد) و فعالیت آنزیم کاتالاز (50 درصد) کاهش یافته و میزان نشت الکترولیت‌ها به میزان 9/25 درصد افزایش یافت. اثر پرایمینگ بر تمام صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود و باعث بهبود صفات مورد مطالعه شد. همچنین اثر متقابل سن بذر و پرایمینگ نیز بر برخی صفات معنی‌دار بود. پرایمینگ بذور چهار ساله با نیترات پتاسیم به­عنوان بهترین ترکیب تیماری موجب افزایش درصد جوانه‌زنی (67/52 درصد)، سرعت جوانه‌زنی (حدود 9/4 برابر)، طول ساقه‌چه (3/4 برابر)، محتوای کلروفیل a (4/77 درصد)، محتوای کلروفیل b (180 درصد)، کاروتنوئید (8/92 درصد)، پروتئین (2 برابر) و فعالیت آنزیم کاتالاز (5/2 برابر) و کاهش 2/40 درصدی نشت الکترولیت‌ها از غشا پلاسمایی شد. با توجه به نتایج بدست آمده می‌توان اظهار داشت که استفاده از روش پرایمینگ با نیترات پتاسیم می‌تواند اثرات پیری و زوال بذر را تا حد بالایی تعدیل نماید.
 
شماره‌ی مقاله: 15
متن کامل [PDF 594 kb]   (57 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1401/9/1

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb