Mansouri A, Omidi H. Effect of priming and seed age on germination, photosynthetic pigments, and biochemical content of Quinoa seedling. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 15
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1813-fa.html
1- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران
2- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران ، Omidi@shahed.ac.ir
چکیده: (1032 مشاهده)
بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ بذور چهارساله کینوا بر صفات مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاهچه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در محل آزمایشگاه فرآوری بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد تهران اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو سطح سن بذر (یک سال و چهار سال) و چهار تیمار پرایمینگ (شاهد بدون پرایم، هیدروپرایمینگ، سالیسیلیک اسید با غلظت ppm50 و نیترات پتاسیم با غلظت 2 گرم بر لیتر) بودند. اثر پیری بر تمام صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. با افزایش سن بذر درصد جوانهزنی (6/45 درصد)، سرعت جوانهزنی (43/63 درصد)، طول گیاهچه (21/59 درصد)، محتوای کلروفیل a (1/53 درصد)، محتوای کلروفیل b (4/67 درصد)، کاروتنوئید (6/56 درصد)، قند محلول (8/55 درصد)، پروتئین (47 درصد)، آنتوسیانین (62 درصد) و فعالیت آنزیم کاتالاز (50 درصد) کاهش یافته و میزان نشت الکترولیتها به میزان 9/25 درصد افزایش یافت. اثر پرایمینگ بر تمام صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود و باعث بهبود صفات مورد مطالعه شد. همچنین اثر متقابل سن بذر و پرایمینگ نیز بر برخی صفات معنیدار بود. پرایمینگ بذور چهار ساله با نیترات پتاسیم بهعنوان بهترین ترکیب تیماری موجب افزایش درصد جوانهزنی (67/52 درصد)، سرعت جوانهزنی (حدود 9/4 برابر)، طول ساقهچه (3/4 برابر)، محتوای کلروفیل a (4/77 درصد)، محتوای کلروفیل b (180 درصد)، کاروتنوئید (8/92 درصد)، پروتئین (2 برابر) و فعالیت آنزیم کاتالاز (5/2 برابر) و کاهش 2/40 درصدی نشت الکترولیتها از غشا پلاسمایی شد. با توجه به نتایج بدست آمده میتوان اظهار داشت که استفاده از روش پرایمینگ با نیترات پتاسیم میتواند اثرات پیری و زوال بذر را تا حد بالایی تعدیل نماید.
شمارهی مقاله: 15
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1401/9/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول