جلد 12، شماره 57 - ( جلد 12، شماره 57، آذر و دی 1402 )                   جلد 12 شماره 57 صفحات 368-357 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

navabpour S, ramezanpour S, yamchi A, abadi almas D. Enzyme changes study and expression evaluation of some important genes in salinity tolerance in four varieties of rice under hydroponic conditions. Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 21
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1807-fa.html
نواب پور سعید، رمضانپور ساناز، یامچی احد، عبادی الماس داریوش. مطالعه تغییرات آنزیمی و ارزیابی بیان برخی ژن‌های مهم در تحمل به شوری در چهار رقم از برنج تحت شرایط هیدروپونیک. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :357-368

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1807-fa.html


1- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان، ایران
چکیده:   (516 مشاهده)
شوری، یکی از مهم­ترین عوامل محدودکننده رشد و تولید برنج در شرایط خشک و نیمه­خشک جهان است. به منظور بررسی تأثیر تنش شوری بر خصوصیات بیوشیمیایی و بیان برخی ژن‌های القایی در مرحله گیاهچه‌ای برنج، آزمایشی به صورت کرت­های خرد شده با طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل پنج سطح صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلی­مولار از کلرید سدیم برای ایجاد تنش شوری بود. سطوح شوری به همراه محلول غذایی یوشیدا در یک سیستم هیدروپونیک اعمال شد. فاکتور فرعی شامل چهار رقم (کشوری، شیرودی، طارم و کوهسار) برنج بود. در این پژوهش شاخص سطح اکسیداسیون سلولی (TBARM)، فعالیت‌های آنزیمی و بیان برخی ژن‌های مهم پاد اکسیدان شامل کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربیک پراکسیداز و فاکتور رونویسی TCTP مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که اختلاف بین ارقام و سطوح شوری برای کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. همچنین با افزایش سطح شوری، میزان فعالیت آنزیم‌های مورد مطالعه و بیان ژن‌های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربیک پراکسیداز و TCTP افزایش یافت. با توجه به نتایج به­دست آمده رقم‌‌های شیرودی و کوهسار به عنوان رقم­های متحمل به شوری شناسایی شدند.
شماره‌ی مقاله: 21
متن کامل [PDF 761 kb]   (235 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1402/2/18 | انتشار: 1402/10/16

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb