navabpour S, ramezanpour S, yamchi A, abadi almas D. Enzyme changes study and expression evaluation of some important genes in salinity tolerance in four varieties of rice under hydroponic conditions. Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 21
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1807-fa.html
نواب پور سعید، رمضانپور ساناز، یامچی احد، عبادی الماس داریوش. مطالعه تغییرات آنزیمی و ارزیابی بیان برخی ژنهای مهم در تحمل به شوری در چهار رقم از برنج تحت شرایط هیدروپونیک. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :357-368
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1807-fa.html
1- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان، ایران
چکیده: (516 مشاهده)
شوری، یکی از مهمترین عوامل محدودکننده رشد و تولید برنج در شرایط خشک و نیمهخشک جهان است. به منظور بررسی تأثیر تنش شوری بر خصوصیات بیوشیمیایی و بیان برخی ژنهای القایی در مرحله گیاهچهای برنج، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل پنج سطح صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلیمولار از کلرید سدیم برای ایجاد تنش شوری بود. سطوح شوری به همراه محلول غذایی یوشیدا در یک سیستم هیدروپونیک اعمال شد. فاکتور فرعی شامل چهار رقم (کشوری، شیرودی، طارم و کوهسار) برنج بود. در این پژوهش شاخص سطح اکسیداسیون سلولی (TBARM)، فعالیتهای آنزیمی و بیان برخی ژنهای مهم پاد اکسیدان شامل کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربیک پراکسیداز و فاکتور رونویسی TCTP مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اختلاف بین ارقام و سطوح شوری برای کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. همچنین با افزایش سطح شوری، میزان فعالیت آنزیمهای مورد مطالعه و بیان ژنهای کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربیک پراکسیداز و TCTP افزایش یافت. با توجه به نتایج بهدست آمده رقمهای شیرودی و کوهسار به عنوان رقمهای متحمل به شوری شناسایی شدند.
شمارهی مقاله: 21
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1402/2/18 | انتشار: 1402/10/16