Mostafaloo M, Sadeghipour H R, Abdolzadeh A, Azim-Mohseni M. Enhanced aldolase activity and glycolysis as short term effects of hydrogen cyanide for the release of dormancy in walnut kernels. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 9
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1805-fa.html
مصطفی لو مریم، صادقی پور حمیدرضا، عبدل زاده احمد، عظیم محسنی مجید. تشدید فعالیت آلدولاز و گلیکولیز بهعنوان اثرات اولیه سیانید هیدروژن در طی شکستن خواب دانههای گردو (Juglans regia). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (50) :145-158
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1805-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان
2- گروه آمار، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان
چکیده: (984 مشاهده)
چینهسرمایی سبب افزایش ظرفیت گلوکونئوژنزی بذر در طی شکستن خواب میشود. سیانیدهیدروژن نیز سبب شکستن خواب بذر بسیاری از گونههای علفی شده و در بلند مدت گلوکونئوژنز ذخایر لیپیدی را فعال میکند اما از تأثیرات کوتاه مدت این ماده بر متابولیسم کربوهیدراتها اطلاع زیادی در دست نیست. بنابراین، بهمنظور مقایسه اثر چینهسرمایی و سیانیدهیدروژن بر شکستن خواب و متابولیسم قند در دانههای گردو آزمایشی بهصورت طرح کاملاً تصادفی انجام شد. دانههای آبنوشیشده گردو تحت تیمار چینهسرمایی قرار گرفته یا با سیانیدهیدروژن پیشتیمار شدند و تغییر لیپید، قندکل محلول، قندهای غیراحیایی، نشاسته و فعالیت آنزیم آلدولاز پس از دو و 10 روز از شروع تیمار بررسی و با دانههای شاهد تیمار نشدهای که در دمای 27 درجه سیلیسیوس و برای همان مدت نگهداری شده بودند مقایسه گردید. درصد رویش دانههای گردو در تیمار سیانیدهیدروژن 88% بود درحالیکه در دانههای شاهد این پارامتر 52% بود. دانههای تیمارشده با سیانیدهیدروژن قبل از روز دهم دارای سطوح پایینتر قند محلولکل، قندهای غیراحیایی و نشاسته بودند ولی در روز دهم مقدار نشاسته بیشتر و قند محلول کمتر داشتند. بیشترین فعالیت آنزیم آلدولاز نیز در دانههای تیمار سیانیدهیدروژن مشاهده شد. شکستن ذخایر لیپیدی در دانههای شاهد و تیمار سیانیدهیدروژن بوقوع پیوست ولی در تیمار چینهسرمایی تا زمان 10 روز قابل تشخیص نبود. احتمالاً سیانیدهیدروژن در گام اول سبب تشدید گلیکولیز شده که نشانه آن فعالیت بیشتر آلدولاز و کاهش اولیه کربوهیدراتهاست و در گام بعدی با فعالسازی گلوکونئوژنز لیپیدها سبب بیوسنتز نشاسته و توان افزوده رویش دانه گردو میشود.
شمارهی مقاله: 9
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1401/8/30 | پذیرش: 1401/8/30 | انتشار: 1401/9/1