جلد 11، شماره 50 - ( جلد 11 شماره 50- مهر و آبان 1401 )                   جلد 11 شماره 50 صفحات 158-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mostafaloo M, Sadeghipour H R, Abdolzadeh A, Azim-Mohseni M. Enhanced aldolase activity and glycolysis as short term effects of hydrogen cyanide for the release of dormancy in walnut kernels. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 9
مصطفی لو مریم، صادقی پور حمیدرضا، عبدل زاده احمد، عظیم محسنی مجید. تشدید فعالیت آلدولاز و گلیکولیز به‌عنوان اثرات اولیه سیانید هیدروژن در طی شکستن خواب دانه‌های گردو (Juglans regia). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (50) :145-158

1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان
2- گروه آمار، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان
چینه­سرمایی سبب افزایش ظرفیت گلوکونئوژنزی بذر در طی شکستن خواب می­شود. سیانید‌­هیدروژن نیز سبب شکستن خواب بذر بسیاری از گونه­های علفی شده و در بلند مدت گلوکونئوژنز ذخایر لیپیدی را فعال می­کند اما از تأثیرات کوتاه مدت این ماده بر متابولیسم کربوهیدرات­ها اطلاع زیادی در دست نیست. بنابراین، به­منظور مقایسه اثر چینه­سرمایی و سیانید­هیدروژن بر شکستن خواب و متابولیسم قند در دانه­های گردو آزمایشی به­صورت طرح کاملاً تصادفی انجام شد. دانه­های آبنوشی­شده گردو تحت تیمار چینه­سرمایی قرار گرفته یا با سیانید­هیدروژن پیش­تیمار شدند و تغییر لیپید، قندکل محلول، قندهای غیراحیایی، نشاسته و فعالیت آنزیم آلدولاز پس از دو و 10 روز از شروع تیمار بررسی و با دانه­های شاهد تیمار نشده­ای که در دمای 27 درجه سیلیسیوس و برای همان مدت نگهداری شده بودند مقایسه گردید. درصد رویش دانه­های گردو در تیمار سیانیدهیدروژن 88% بود درحالیکه در دانه­های شاهد این پارامتر 52% بود. دانه­های تیمارشده با سیانید­هیدروژن قبل از روز دهم دارای سطوح پایین­تر قند محلول­کل، قندهای غیراحیایی و نشاسته بودند ولی در روز دهم مقدار نشاسته بیشتر و قند محلول کمتر داشتند. بیشترین فعالیت آنزیم آلدولاز نیز در دانه­های تیمار سیانید­هیدروژن مشاهده شد. شکستن ذخایر لیپیدی در دانه­های شاهد و تیمار سیانیدهیدروژن بوقوع پیوست ولی در تیمار چینه­سرمایی تا زمان 10 روز قابل تشخیص نبود. احتمالاً سیانیدهیدروژن در گام اول سبب تشدید گلیکولیز شده که نشانه آن فعالیت بیشتر آلدولاز و کاهش اولیه کربوهیدرات‌هاست و در گام بعدی با فعال­سازی گلوکونئوژنز لیپیدها سبب بیوسنتز نشاسته و توان افزوده رویش دانه گردو می­شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1401/8/30 | پذیرش: 1401/8/30 | انتشار: 1401/9/1