جلد 11، شماره 50 - ( جلد 11 شماره 50- مهر و آبان 1401 )                   جلد 11 شماره 50 صفحات 56-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abdi R, Jabbarzadeh Z. Investigation of some growth and biochemical and post-harvest characteristics of Rosa hybrida cv. Avalanche cut flower using combined application of sodium nitroprusside and putrescine. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 3
عبدی رقیه، جبارزاده زهره. بررسی برخی ویژگی‌های رشدی، زیست‌شیمیایی و پس از برداشتی گل بریدنی رز رقم آوالانچ با کاربرد همزمان سدیم نیتروپروساید و پوترسین. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (50) :37-56

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
گل رز با نام علمی Rosa hybrida یکی از گیاهان زینتی مهم و جز ۱۰ گل بریدنی برتر دنیا محسوب می­شود. به­منظور ارزیابی تأثیر محلول­پاشی برگی سدیم نیتروپروساید (به­عنوان منبع نیتریک اکسید) و پوترسین بر برخی ویژگی­های رشدی و گلدهی گل رز رقم آوالانچ، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور شامل سدیم نیتروپروساید در چهار غلظت صفر، 50، 100 و 200 میکرومولار و پوترسین در چهار غلظت صفر، 1، 2 و 4 میلی­مولار با سه تکرار به روش محلول­پاشی برگی در شرایط کشت بدون خاک در گلخانه و در گلدان به­مدت چهار ماه اجرا شد. نتایج نشان دادند که سدیم نیتروپروساید در غلظت 50 میکرومولار، شاخص کلروفیل و آنزیم گایاکول پراکسیداز را (تا دو برابر) نسبت به شاهد افزایش داد. همچنین غلظت 50 میکرو­مولار سدیم نیتروپروساید همراه با پوترسین 4 میلی­مولار، طول ساقه گلدهنده و عمر گلجای را تا حدود 20 درصد افزایش داد. غلظت 100 میکرومولار سدیم نیترو­پروساید همراه با پوترسین 1 میلی­مولار باعث افزایش آنزیم آسکوربات پراکسیداز برگ و قطر ساقه گلدهنده شد. در بین غلظت­های مختلف پوترسین، غلظت 1 میلی­مولار باعث افزایش آنتوسیانین برگ و گلبرگ شد. همچنین سدیم نیتروپروساید 200 میکرومولار همراه با پوترسین 1 و یا 2 میلی­مولار باعث کاهش میزان نشت یونی و پراکسید هیدروژن در تمام روزهای نمونه­برداری شد. بطور­کلی مشخص شد که سدیم نیتروپروساید و پوترسین تأثیر مثبت و مطلوبی در بهبود شاخص­های رشدی و پس از برداشتی گل داشتند ولی غلظت مؤثر بسته به نوع شاخص متفاوت بود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1401/8/30 | پذیرش: 1401/8/30 | انتشار: 1401/9/1