جلد 12، شماره 53 - ( جلد 12، شماره 53، فروردین و اردیبهشت 1402 )                   جلد 12 شماره 53 صفحات 254-243 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tahmasebi Karim-Abadi M, Salehi Salmi M, Pakdaman Sardrood B. Effect of the endophytic fungus, Serendipita indica on the morphological and biochemical characteristics of narcissus (Narcissus tazetta L.) in various culture substrate. Plant Process and Function 2023; 12 (53) : 15
طهماسبی کریم آبادی محمد، صالحی سلمی محمدرضا، پاکدامن سردرود بابک. ارزیابی اثر قارچ اندوفیت Serendipita indica بر ویژگی‌های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گل نرگس (Narcissus tazetta L.) در بسترهای مختلف کشت. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (53) :243-254

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران ، salehi@asnrukh.ac.ir
3- گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ایران
نرگس شیراز‏، گونه زینتی مناسبی برای کاشت در هوای آزاد است. بخش­های جنوبی از جمله استان خوزستان، یکی از مهمترین مناطق تولیدی این گل در زمستان است. با این وجود خاک مورد استفاده نیاز به اصلاح بافت دارد. به­منظور بررسی اثرات بستر کشت به­همراه تلقیح قارچ اندوفیت ریشه S. indica بر عملکرد نرگس، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در هفت تکرار انجام شد. در این پژوهش از چهار بستر کشت (خاک زارعی 100 %؛ خاک زارعی 75 %+ ماسه 25 %؛ خاک زارعی 50 %+ ماسه 50 %؛ خاک زارعی 25 %+ ماسه 75 %) به­عنوان فاکتور اول، تلقیح و عدم تلقیح قارچ S. indica به­عنوان فاکتور دوم استفاده شد. براساس یافته­های پژوهش، قارچ S. indica سبب افزایش ویژگی­های قطر بزرگ­ترین گلچه (104 %)، تعداد گلچه (121 %)، طول ساقه گلدهنده (114 %)، عمرگلجای (137 %)، کلروفیل کل (118 %)، کارتنوئید (113 %) و کاهش قطر ساقه گلدهنده (84 %)، فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز (76 %) نسبت به شاهد (عدم تلقیح) شد. همچنین مشخص شد که بستر کشت خاک زارعی 75 %+ ماسه 25 % بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخص­های قطر بزرگ­ترین گلچه، تعداد گلچه، قطر و طول ساقه گلدهنده، عمرگلجای، کلروفیل کل و کارتنوئید داشت. برهمکنش دو فاکتور نشان داد که بسترهای کشت خاک زارعی 75 %+ ماسه 25%؛ خاک زارعی 50 %+ ماسه50 % تلقیح شده با S. indica مناسب­ترین تیمار جهت پرورش نرگس بودند. باتوجه به اثر ماسه در تیمارهای مختلف که سبب تغییر بافت خاک زراعی شد، می­توان بیان داشت با آنکه نرگس در خاک زراعی خوزستان رشد نسبتاً خوبی داشت، اما برای تولید گل­بریده با کیفیت، نیاز به افزودن ماسه جهت تخلخل بیشتر است. از سوی دیگر بر مبنای نتایج به­دست آمده از این بررسی می­توان گفت که بین ویژگی بافت و تلقیح قارچ بر عمر گلجایی، تلقیح در درجه اول اهمیت قرار داشت. از این­رو با توجه به نتایج، افزودن 25 % ماسه و تلقیح قارچ با خاک زراعی‏، برای تولید گل بریده نرگس توصیه می­شود. ضمن آنکه پیشنهاد می­شود در پژوهش­های آینده به تأثیر این بستر و تلقیح قارچ بر میزان نگهداری آب و کاهش اثرات شوری توجه گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1401/8/10 | پذیرش: 1401/9/15 | انتشار: 1402/3/7