Kiani D, Zolfi Bavariani M, Behzadi B, Khademi R, Abedi M. Evaluation of tomato genotypes based on salinity stress tolerance indices at seedling stage. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 23
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1781-fa.html
کیانی داود، زلفی باوریانی مختار، بهزادی بهرام، خادمی رحیم، عابدی ماهیار. ارزیابی ژنوتیپهای گوجهفرنگی براساس شاخصهای تحمل تنش شوری در مرحله گیاهچهای. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :363-378
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1781-fa.html
1- بخــش تحقیقــات علوم زراعی و باغی، مرکــز تحقیقــات و آمــوزش کشــاورزی و منابــع طبیعــی اســتان بوشهر، ســازمان تحقیقــات، آمــوزش و ترویــج کشــاورزی، بوشهر، ایــران ، d.kiani1986@yahoo.com
2- بخــش تحقیقــات علوم زراعی و باغی، مرکــز تحقیقــات و آمــوزش کشــاورزی و منابــع طبیعــی اســتان بوشهر، ســازمان تحقیقــات، آمــوزش و ترویــج کشــاورزی، بوشهر، ایــران
3- مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده: (721 مشاهده)
شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی در برابر تولید محصول پایدار در زمینهای زراعی جهان است. گوجهفرنگی در دسته گیاهان حساس به شوری قرار دارد. با ارزیابی تنوع موجود در میان ژنوتیپهای گوجهفرنگی تحت تنش شوری و استفاده از این تنوع در برنامههای بهنژادی گوجهفرنگی امکان دستیابی به ژنوتیپ متحمل وجود دارد. بر این اساس در پروژه حاضر تعداد 22 ژنوتیپ گوجهفرنگی تحت تنش شوری در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخص تحمل تنش (STI)، شاخص تحمل (TOL)، میانگین هندسی بهرهوری (GMP)، میانگین حسابی بهرهوری (MP)، میانگین هارمونیک (HM)، عملکرد (Y)، پایداری عملکرد (YSI) و حساسیت به تنش (SSI) براساس وزن خشک کل در شرایط تنش و بدون تنش محاسبه گردید. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین نشان داد که بین ژنوتیپهای گوجهفرنگی مورد مطالعه برای دو صفت وزن خشک کل و وزن تر کل در دو شرایط تنش و بدون تنش شوری اختلاف معنیدار آماری وجود دارد. این نتایج تأییدی بر وجود تنوع کافی بین ژنوتیپها برای ویژگیهای مورفولوژیکی آنها بود. صفت وزن خشک کل هر ژنوتیپ در محیط بدون تنش (YP) بیشترین همبستگی (9/0) را با شاخص MP و صفت وزن خشک کل هر ژنوتیپ در محیط تنش (YS) بیشترین همبستگی (91/0) را با شاخص HM نشان داد و به عنوان شاخصهای مناسبی برای ارزیابی ژنوتیپهای گوجهفرنگی تحت تنش شوری در مرحله گیاهچهای شناسایی شدند. براساس ترسیم بایپلات تجزیه به مؤلفه اصلی ژنوتیپ 10G ژنوتیپ متحمل بود و بعد از آن ژنوتیپهای 2G، 22G، 19G و 5G وضعیت مناسبی برای تحمل تنش شوری نشان دادند. تجزیه خوشهای ژنوتیپها را در سه دسته مجزا تقسیمبندی کرد که رفتار متفاوتی در زمان انتقال از محیط بدون تنش به محیط تنش نشان دادند. براساس شاخصهای تحمل و روشهای گروهبندی ژنوتیپ 10G به عنوان ژنوتیپ متحمل به تنش شوری شناسایی گردید که میتواند به عنوان والد در برنامههای دورگگیری و انتخاب ژنوتیپ متحمل مورد استفاده قرار گیرد.
شمارهی مقاله: 23
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1401/7/22 | پذیرش: 1401/12/16 | انتشار: 1402/8/16
ارسال پیام به نویسنده مسئول