جلد 12، شماره 54 - ( جلد12، شماره 54، خرداد و تیر 1402 )                   جلد 12 شماره 54 صفحات 324-307 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kamali M, Samsampour D, Bagheri A, Mehrafarin A, Homaei A. Influence of Wate Stress on the Morphophysiological and Biochemical Traits of the Medicinal Plant Teucrium stocksianum Boiss.. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 19
کمالی مهدیه، صمصام پور داود، باقری عبدالنبی، مهرآفرین علی، همایی احمد. تأثیر تنش کم آبی بر صفات مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی مریم نخودی بلوچستانی (Teucrium stocksianum Boiss). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :307-324

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، Samsampoor@hormozgan.ac.ir.
3- گروه تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
4- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، البرز، ایران
5- گروه زیست شناسی،دانشکده زیست شناسی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
به‌منظور بررسی اثر تنش خشکی بر برخی صفات موفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی مریم نخودی بلوچستانی (Teucrium stocksianum Boiss) آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج دور آبیاری شاهد، 4، 6، 8 و 10 روز با چهار تکرار اجرا شد. نتایج حاصل نشان داد تنش خشکی شدید و خیلی شدید سبب کاهش معنی‌دار (05/0 > P) طول و عرض برگ، ارتفاع و عرض بوته، طول ریشه، عرض گیاه، قطر ساقه اصلی و فرعی، وزن تر اندام هوایی و ریشه و وزن خشک اندام هوایی و ریشه، محتوای رطوبت نسبی، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوئید­ها گردید. بیشترین مقدار نشت یونی، پرولین، کاتالاز، پلی­فنل‌ اکسیداز، مالون دی‌آلدهید، فلاونوئید و آنتوسیانین در تیمار خشکی شدید مشاهده شد. به‌طور­کلی گیاه دارویی مریم نخودی بلوچستانی با بکارگیری مکانیسم‌های دفاعی از قبیل کاهش صفات موفولوژیکی، تجمع سریع مواد آلی تنظیم­کننده اسمزی و افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی واکنش مناسبی در مقابل تنش خشکی نشان داد و با صرف حداقل انرژی به جذب عناصر غذایی و رشد ادامه می‌دهد. از این رو می­توان نتیجه گرفت تنش خفیف و متوسط خشکی تأثیر کمی برکلیه پارامتر­های مورد بررسی در گیاه مریم نخودی بلوچستانی داشت. اما در شرایط تنش شدید و خیلی شدید، رشد گیاه به­طور معنی‌داری کاهش یافت.
دریافت: 1401/7/12 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1402/4/28