جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 206-191 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abbasi L, Khorgami A, Rafiee M. The effect of salicylic acid priming and Chelat nanofertilizer (Parmis fertilizer 10) application on the biochemical characteristics of two chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars under rainfed conditions. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 13
عباسی لیلا، خورگامی علی، رفیعی مسعود. اثر پرایمینگ سالیسیلیک اسید و محلول‌پاشی نانوکود کلات (کود پارمیس 10) بر ویژگی‌های بیوشیمیایی دو رقم نخود (Cicer arietinum L.) در شرایط دیم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :191-206

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خرم‌آباد، خرم‌آباد، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خرم‌آباد، خرم‌آباد، ایران ، ali_khorgamy@yahoo.com
پرایمینگ سالیسیلیک اسید و محلول­پاشی نانوکود کلات (کود پارمیس 10) می­توانند موجب تعدیل خسارات ناشی تنش خشکی در زراعت دیم گردند. در این پژوهش که به­صورت فاکتوریل- اسپلیت در قالب طرح پایه بلوک­های کامل hQ تصادفی با سه تکرار در خرم­آباد اجرا شد، اثر این دو عامل روی دو رقم نخود بررسی شد. نتایج نشان داد توده محلی گریت از مقدار پرولین، پراکسیداز و رنگیزه­های فتوسنتزی اندام هوایی و مقدار مس و منگنز دانه بیشتری نسبت به رقم عادل برخوردار بود؛ اما مقدار کاتالاز اندام هوایی و مقدار پتاسیم و منیزیم دانه در رقم عادل نسبت به توده محلی گریت برتر بود. سالیسیلیک اسید موجب افزایش به­ترتیب 1/8، 7/6 و 4/5 درصدی کاتالاز، کلروفیل a و کلروفیل a+b و کاهش 7/1 درصدی مقدار فسفر دانه نسبت به تیمار شاهد شد. نانوکود تا سه لیتر در هکتار موجب کاهش مقدار پرولین، پراکسیداز، کلروفیل a، کلروفیل a+b و نسبت کلروفیل a/b در اندام هوایی شد، اما بر مقدار کاتالاز و کلروفیل b در اندام هوایی و عناصر پتاسیم، منیزیم، آهن، مس، منگنز و روی در دانه افزوده شد. اثر متقابل رقم در سالیسیلیک اسید در نانوکود برای کلیه صفات اندازه­گیری­شده در اندام هوایی معنی­دار بود. با افزایش محلول­پاشی نانوکود، مقدار پروتئین دانه افزایش خطی نشان داد، اما عملکرد پروتئین نخود تا سطح دو لیتر در هکتار افزایش معنی­دار نشان داد و سپس کاهش یافت. در مجموع، رقم عادل با پرایمینگ سالیسیلیک اسید و محلول­پاشی دو لیتر در هکتار نانوکود جهت بهبود کمیت و کیفیت نخود در شرایط دیم توصیه می­شود.
دریافت: 1401/7/11 | پذیرش: 1401/12/22 | انتشار: 1402/8/16