Nikfekr R, Kazemitabar S K, Ranjbar G, Hashemi Petroudi S H, Mehraban Jubani P. Investigating the Genetic Variation of Salt Tolerance in Three Growth Stages of Sesame Plant. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 22
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1775-fa.html
نیک فکر روح الله، کاظمی تبار سید کمال، رنجبر غلامعلی، هاشمی پطرودی سیدحمیدرضا، مهربان جوبنی پویان. بررسی تنوع ژنتیکی تحمل به شوری در سه مرحله رشدی گیاه کنجد. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :343-362
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1775-fa.html
1- گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری گیاهی طبرستان، طبرستان، ایران
چکیده: (721 مشاهده)
کنجد از گیاهان روغنی است که از دیرباز کشت میشده است. پایینبودن عملکرد کنجد و تولید آسانتر سایر دانههای روغنی باعث گردیده که به کشت این گیاه کمتر توجه شود، لذا لازم است در راستای تولید ارقام پرمحصول آن اقدام شود. شوری خاک عامل مهمی است که بر رشد، نمو و بهرهوری تقریباً تمام گیاهان از جمله کنجد تأثیر میگذارد. افزایش غلظت نمک در محیط رشد گیاه منجر به افزایش یونهای Na+ و Cl- در گیاهان و القای استرس اکسیداتیو، استرس اسمزی و سمیت یونی میشود. جوانهزنی بذر و رشد اولیه گیاهچه دو مرحله حیاتی در چرخه زندگی گیاه هستند که تا حد زیادی عملکرد محصول را تعیین میکنند. در این آزمایش گیاه کنجد در سه مرحله جوانهزنی (شاخصهای جوانهزنی)، گیاهچهای (صفات فنوتیپی گیاهچه، فعالیتها SOD، CAT و محتوای MDA و H2O2) و مرحله بلوغ بررسی گردید. لذا 21 رقم مختلف کنجد هم از جهت تنوع ژنتیکی و هم وراثتپذیری صفات مطالعه شد. همچنین روابط بین صفات در سه مرحله و مسیر تأثیرگذاری صفات مورفولوژی در محیط مزرعه اندازهگیری شد و با استفاده از این صفات ارقام گروهبندی و ارقام متحمل و حساس به تنش شوری شناسایی شدند. ارقام مورد مطالعه به دو گروه تقسیم شدند و ژنوتیپهای با عملکرد بالا همچون اولتان، 159، ناز چندشاخه، یلووایت، مغان 418، آمریکایی و چینی در یک گروه قرار گرفتند. برای دستیابی به نوترکیبهای جدید، ژنوتیپهای خوشههای دور بهعنوان والدین برای برنامه هیبریداسیون استفاده میشوند. استفاده از صفات منتخب در برنامه اصلاح کنجد باعث افزایش عملکرد میشود.
شمارهی مقاله: 22
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1401/6/30 | پذیرش: 1401/12/2 | انتشار: 1402/8/16