جلد 12، شماره 54 - ( جلد12، شماره 54، خرداد و تیر 1402 )                   جلد 12 شماره 54 صفحات 72-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naghdi S, Toghranegar Z, Vatankhah E, Amanifar S, Vafadar M. Investigating the effect of arbuscular mycorrhizal fungus on the growth, osmotic adjustment and phosphorus uptake of valerian (Valeriana officinalis L.) under drought stress conditions. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 4
نقدی سمیه، طغرانگار زهره، وطن خواه الهه، امانی فر ستاره، وفادار مهناز. بررسی اثر قارچ میکوریز آربوسکولار روی رشد، تنظیم اسمزی و جذب فسفر گیاه سنبل‌الطیب (Valeriana officinalis L.) تحت شرایط تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :53-72

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران ، Ztoghranegar@znu.ac.ir
3- گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
گیاه سنبل‌الطیب یکی از مهم‌ترین گیاهان دارویی شناخته­شده در دنیا و بومی اروپا و آسیا است که از گذشته‌های دور در طب سنتی مورد توجه و استفاده بشر بوده است. در این مطالعه به‌منظور ارزیابی اثر کلنیزاسیون قارچ Funneliformis mosseae و تنش کم‌آبی بر برخی ویژگی­ها از‌ جمله شاخص‌های رشد، تنظیم اسمزی و جذب فسفر سنبل‌الطیب، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار به‌مدت دو ماه انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل دو سطح قارچ (بدون تلقیح (شاهد) و تلقیح­شده) و سه سطح تنش خشکی (%90-100 (شاهد)،70-60% و 50-40% ظرفیت ‌زراعی (FC)) بود. نتایج نشان داد تنش کم‌آبی به‌طور معنی‌داری زیست‌توده، محتوای نسبی آب برگ و غلظت فسفر بخش هوایی و زیرزمینی را در هر دو سطح FC60-70% و FC40-50% و محتوای کلروفیل‌ها را در سطح FC40-50% کاهش داد. در این تحقیق شاخص‌های رشدی، محتوای کلروفیل‌ها و غلظت فسفر در اثر کلنیزاسیون F. mosseae در هر دو سطح تنش افزایش یافتند. بررسی‌های بیوشیمیایی نیز نشان داد که محتوای قند‌های محلول، پروتئین و مالون ‌دی‌آلدهید (MDA) بخش هوایی و زیرزمینی سنبل‌الطیب به‌طور معنی‌داری تحت تنش خشکی افزایش یافتند. تلقیح میکوریزی با گیاه سنبل‌الطیب سبب افزایش پروتئین بخش هوایی در سطح FC60-70% و برعکس کاهش محتوای قند‌های محلول و MDA بخش هوایی و زیرزمینی و پروتئین بخش زیرزمینی در هر دو سطح FC60-70% و FC40-50% در مقایسه با گیاهان بدون تلقیح شد. درمجموع کلنیزاسیون گیاه سنبل‌الطیب با قارچ F. mosseae با تعدیل اثر تنش خشکی می‌تواند روش مناسب و کارآمدی در کاهش اثرات مخرب تنش خشکی در گیاه همزیست باشد.
دریافت: 1401/6/12 | پذیرش: 1401/7/30 | انتشار: 1402/4/28