جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 342-325 | برگشت به فهرست نسخه ها

oraee A, shoor M, marvi A, Ebrahimi S, Omrani F, Hosseinzade R, et al . The effect of potassium silicate foliar application on the growth and development of marigolds in water deficit conditions. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 21
اورعی عطیه، شور محمود، مروی آسیه، ابراهیمی سعید، عمرانی فاطمه، حسین زاده راحله، و همکاران.. تأثیر محلول‌پاشی سیلیکات ‌پتاسیم بر رشد‌و‌نمو همیشه‌بهار در شرایط تنش کم‌آبی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :325-342

1- گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، shoor@um.ac.ir
صنعت اقتصادی گیاهان زینتی به دلیل تغییرات اقلیمی در معرض محدودیت‌های زیست­محیطی زیادی مانند خشکی است، از این­رو کاربرد موادی جهت تخفیف این تنش‌ها امری ضروری به‌شمار می‌آید. در آزمایشی گلدانی، اثر سیلیکات پتاسیم بر پاسخ‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گل همیشه­بهار تحت تنش کمبود آب مورد بررسی قرار گرفت. تیمار کم‌آبی در چهار سطح شامل 90، 80، 70 و 60 درصد ظرفیت زراعی و سیلیکات پتاسیم در سه غلظت (صفر، 1 و 3 میلی­مولار) بود. نتایج نشان داد که کم‌آبی 60 درصد ظرفیت زراعی به طور قابل توجهی باعث کاهش محتوای آب نسبی برگ (6/10 درصد) و صفات رویشی گیاه (ارتفاع، سطح برگ، وزن خشک) در مقایسه با 90 درصد ظرفیت زراعی در شرایط بدون محلول‌پاشی شد. افزایش نشت یونی، به‌عنوان شاخص آسیب اکسیداتیو در گیاهان تحت تنش کم‌آبی مشاهده شد. در پاسخ به اکسیداتیو ناشی از تنش کم‌آبی، میزان کلروفیل، کربوهیدارت و غلظت پرولین نسبت به شاهد افزایش یافت. محلول‌پاشی سیلیکات ‌پتاسیم به میزان 3 میلی‌مولار سبب افزایش میزان کلروفیل a (92 درصد)، کلروفیل b (74 درصد) و کلروفیل کل (73 درصد) در شرایط تنش 60 درصد ظرفیت زراعی نسبت به شاهد شد. تعداد و قطر گل در تیمار 3 میلی‌مولار نسبت به گیاهان بدون محلول‌پاشی به‌ترتیب، 39 و 16 درصد افزایش یافت. با توجه به نتایج، محلول‌پاشی سیلیکات ‌پتاسیم در غلظت 3 میلی‌مولار، اثرات منفی تنش کم‌آبی بر صفات رشدی گیاه همیشه­بهار نظیر سطح برگ و وزن خشک گیاه را کاهش داد و سبب افزایش میزان اسانس در گیاه گردید. بدین ترتیب استفاده از 3 میلی‌مولار سیلیکات پتاسیم قبل از انتقال گیاهان به شرایط محیطی می‌تواند از آسیب‌های ناشی از کم‌آبی جلوگیری نماید.
واژه‌های کلیدی: گیاه زینتی، سیلیس، تنش خشکی، اسانس
دریافت: 1401/6/6 | پذیرش: 1401/10/7 | انتشار: 1402/8/16