Ghaderi M, Aliloo A A. Improving activity of antioxidant enzymes and vigor in rapeseed by salicylic acid and gum arabic seed priming. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 8
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1763-fa.html
قادری محمد، علیلو علی اصغر. بهبود فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و شاخصههای قدرت بذر کلزا با پیشتیمار اسید سالیسیلیک و صمغ عربی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :123-138
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1763-fa.html
1- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
2- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه ، aliasghar.aliloo@gmail.com
چکیده: (667 مشاهده)
فرسودگی از تغییرهای برگشت ناپذیر بذر است که میتواند قوه نامیه آن را تهدید کند. پیشتیمار بذر از جمله روشهایی است که با اصلاح ساختار و عملکرد بذر، قدرت بذور فرسوده را بهبود میدهد. در این راستا، ابتدا بهترین ترکیب پیشتیماری اسید سالیسیلیک، تیواوره و صمغ عربی برای صفات جوانهزنی و گیاهچه بذر فرسوده کلزا رقم اکاپی انتخاب شد. سپس با استفاده از طرحهای آزمایشی مجدداً اثر آن روی شاخصهای جوانهزنی، رشد گیاهچه، آنزیمهای آنتیاکسیدان کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، گایاکول پراکسیداز (GP) و آلفا- آمیلاز (α-amylase) بررسی شد. نتایج طرح تاگوچی ترکیب یک میلیمولار اسید سالیسیلیک و 75/0 درصد صمغ عربی را بهعنوان تیمار منتخب معرفی کرد که اثربخشی آن در آزمایشهای بعدی تأیید شد. اثر تحریککنندگی این تیمار بر صفات سرعت جوانهزنی، طول و وزن ریشهچه و گیاهچه نسبت به تیمار شاهد در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود بهطوریکه، طول و وزن گیاهچه را به ترتیب 30 و 60 درصد افزایش داد. نتایج آنزیمی نشان داد، فعالیت آنزیمهای SOD، APX و α-amylase بهطور معنیدار (P≤0.01) تحت تأثیر تیمار منتخب قرار گرفت و سطح فعالیت آنها به ترتیب 14، 7/22 و 5/5 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. در کل، پیشتیمار بذور کلزا با ترکیب اسید سالیسیلیک و صمغ عربی میتواند با تحریک سیستم دفاعی و انتقال مواد ذخیرهای موجب تسریع در جوانهزنی و تشکیل گیاهچه قوی شود. تقویت این عوامل میتواند شرایط لازم جهت استقرار بهینه گیاه کلزا را در شرایط محیطی متغیر فراهم کند.
شمارهی مقاله: 8
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنظیم کننده های رشد گیاهی دریافت: 1401/5/31 | پذیرش: 1401/8/24 | انتشار: 1402/4/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول