جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 238-221 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahgholi S, Sayfzadeh S, Hadidi Masouleh E, Shahsavari N, Zakerin H. The effect of foliar application of micro-elements on some biochemical traits and wheat yield under water stress conditions. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 15
شاهقلی شاهین، سیف زاده سعید، حدیدی ماسوله اسماعیل، شهسواری ناصر، ذاکرین حمیدرضا. تأثیر محلول‌پاشی عناصر کم‌مصرف بر برخی صفات بیوشیمیایی و عملکرد گندم در شرایط تنش کم‌آبی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :221-238

1- گروه زراعت، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
2- گروه زراعت، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران ، saeedsayfzadeh@yahoo.com
3- گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، حاجی آباد، ایران
به‌منظور بررسی اثر محلول­پاشی عناصر کم­مصرف بر برخی صفات بیوشیمیایی و عملکرد گندم در شرایط تنش کم­آبی، آزمایشی به‌صورت
کرت­های خردشده بر پایه طرح بلوک‌های کاملاً تصادفی در سه تکرار در ورامین طی دو سال زراعی 1396- 1395 و 1397- 1396به اجرا درآمد. عامل اصلی رژیم­های آبیاری در سه سطح (I1: آبیاری معمول، I2: قطع آبیاری در مرحله شروع رشد ساقه و I3: قطع آبیاری در مراحل شروع رشد ساقه و پُر­شدن دانه) و عامل فرعی شامل محلول­پاشی عناصر کم‌مصرف در هشت سطح (M1: شاهد (بدون محلول­پاشی)، M2: محلول­پاشی بُر، M3: روی، M4: آهن، M5: روی+بُر، M6: آهن+بُر، M7: روی+آهن و M8: روی+ بُر+ آهن) بودند. در شرایط آبیاری معمول، دو نوبت آبیاری پاییزه و چهار نوبت آبیاری بهاره انجام گرفت. محلول­پاشی هر یک از عناصر ریزمغذی از منبع سولفات آهن، سولفات بُر و سولفات روی با غلظت 5 در هزار در دو مرحله ساقه­دهی و ظهور سنبله انجام گردید. نتایج نشان داد اثر رژیم­های آبیاری، محلول­پاشی عناصر کم‌مصرف و اثر متقابل آن­ها در سطح یک درصد بر محتوای کلروفیلa، b و کلروفیل کل، غلظت آنزیم کلروفیلاز، مالون دی­آلدئید و آبسزیک اسید معنی­دار بود. همچنین اثر ساده آبیاری و محلول­پاشی بر غلظت قند کل و عملکرد دانه معنی­دار بود. نتایج نشان داد که قطع آبیاری منجر به کاهش کلروفیل کل شد. محلول­پاشی روی+ بُر+ آهن (M8) در هر سه سطح رژیم­های آبیاری منجر به افزایش معنی­دار کلروفیل کل گردید. بیشترین میزان کلروفیل کل در شرایط آبیاری معمول به همراه محلول­پاشی روی+ بُر+ آهن (I1M8) به میزان 03/6 میلی­گرم بر گرم برگ تازه به دست آمد. همچنین محلول­پاشی روی+ بُر+ آهن در تیمارهای آبیاری (I2) و (I3) (به­ترتیب با میانگین­های 2/5 و 55/4 میلی­گرم بر گرم برگ تازه)  منجر به افزایش کلروفیل کل نسبت به عدم محلول­پاشی این عناصر گردید. به طور­کلی، استفاده از محلول­پاشی عناصر ریزمعذی آهن، روی و بُر ضمن افزایش عملکرد دانه، در شرایط تنش می­تواند سبب بهبود ویژگی­های فیزیولوژیکی در گندم گردد.
دریافت: 1401/5/28 | پذیرش: 1401/10/20 | انتشار: 1402/8/16