جلد 12، شماره 54 - ( جلد12، شماره 54، خرداد و تیر 1402 )                   جلد 12 شماره 54 صفحات 306-291 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghorbani J, Motesharezadeh B, Hodjati S M, Vahabzadeh G. Effect of different copper sulfate concentrations on growth, mineral nutrient uptake and copper accumulation in Silybum marianum and Artemisia absinthium. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 18
لشکری صنمی ناطق، قربانی جمشید، متشرع زاده بابک، حجتی سید محمد، وهاب زاده قربان. اثر مقادیر مختلف سولفات مس بر رشد، جذب عناصر غذایی و انباشت مس در خارمریم (Silybum marianum) و افسنطین (Artemisia absinthium). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :291-306

1- گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، J.ghorbani@sanru.ac.ir
3- گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
4- گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
5- گروه آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
این پژوهش به منظور بررسی توانایی جذب و انباشت مس و اثر آلودگی آن بر رشد و محتوای عناصر معدنی گیاهان مرتعی خارمریم و افسنطین در شرایط گلخانه انجام شد. در یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی، مس در سه سطح صفر (شاهد)، 100 و 200 میلی­گرم در کیلوگرم به صورت سولفات مس با سه تکرار به گلدان­ها اعمال و سپس بذر دو گیاه کشت شدند. بعد از دو ماه و کامل شدن رشد، گیاهان برداشت شده و ویژگی­های رویشی و محتوای کلسیم، منیزیم، پتاسیم، فسفر، آهن، روی، منگنز و مس در اندام هوایی و ریشه اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که با آلودگی سولفات مس، رشد اندام هوایی و زیرزمینی افسنطین تحت تأثیر قرار نمی­گیرد اما زیست­توده اندام هوایی به همراه حجم، سطح و طول ریشه خارمریم در غلظت­های بالاتر مس کاهش معنی­داری می­یابد. با افزایش غلظت سولفات مس در خاک، انباشت مس در ریشه هر دو گیاه و در اندام هوایی خارمریم افزایش معنی­داری نشان داد. بیشترین جذب مس با 50/53 و 72/168 میلی­گرم در کیلوگرم در اندام هوایی و ریشه خارمریم مشاهده شد. فاکتور انتقال کمتر از یک در هر دو گیاه توانایی آنها را برای تجمع فلز مس در ریشه نشان می­دهد. در سطح آلودگی 200 میلی­گرم در کیلوگرم سولفات مس، غلظت پتاسیم در اندام هوایی خارمریم به طور معنی­داری بیشتر از افسنطین بود. افزایش غلظت سولفات مس در خاک، محتوای عناصر کم مصرف در گیاه افسنطین را تحت تأثیر قرار نداده اما موجب کاهش معنی­دار منگنز و روی در اندام هوایی و ریشه خارمریم و افزایش معنی­دار آهن در اندام هوایی خارمریم شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1401/5/22 | پذیرش: 1401/8/24 | انتشار: 1402/4/28