جلد 12، شماره 53 - ( جلد 12، شماره 53، فروردین و اردیبهشت 1402 )                   جلد 12 شماره 53 صفحات 388-371 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefi R, Esna-ashari M. Physiological responses of strawberry plant to the nutritional application of silicon micro- and nanoparticles. Plant Process and Function 2023; 12 (53) : 23
یوسفی رحمان، اثنی عشری محمود. پاسخ‌های فیزیولوژیکی گیاه توت‌فرنگی به کاربرد تغذیه‌ای میکرو و نانوذرات سیلیسیم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (53) :371-388

1- پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران ، r.yousefi66@areeo.ac.ir
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی‌سینا، همدان، ایران
سیلیسیم یکی از عناصر غذایی مفید برای اکثر گیاهان محسوب می­شود. سیلیسیم باعث افزایش تولید و کیفیت محصول شده و نقش مهمی در مقاومت گیاه در برابر تنش­های محیطی دارد. با پیشرفت علم و تولید عناصر در مقیاس نانو، کاربرد آن­ها در صنایع مختلف و از جمله کشاورزی مطرح شده است. این پژوهش به صورت یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و چهار گیاه در هر تکرار اجرا گردید. ذرات دی­اکسید سیلیسیم در دو مقیاس میکرو و نانو در غلظت­های صفر، 20، 40، 60 و 80 میلی­گرم در لیتر و به دو روش محلول­پاشی برگی و محلول­دهی ریشه­ای در دو مرحله (مرحله اول در زمان 5-4 برگی و مرحله دوم دو هفته پس از پایان اعمال تیمار مرحله اول) روی گیاهان      توت­فرنگی اعمال شدند. محتوای رطوبت نسبی برگ، کربوهیدرات برگ و میوه، نیترات برگ و میوه، کلروفیل (a، b، کل)، کاروتنوئید­ها و فعالیت آنزیم­های کاتالاز و پراکسیداز اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که تیمارها اثر معنی­داری بر محتوای رطوبت نسبی برگ و نیترات میوه نداشتند، ولی کاربرد سیلیسیم کربوهیدرات محلول برگ و میوه و نیز نیترات کل برگ را به طور معنی­داری افزایش داد. سیلیسیم به خصوص در مقیاس نانو سبب افزایش معنی­دار کلروفیل­های a، b و کل گردید، ولی بر میزان کاروتنوئید­ها تأثیر معنی­داری نداشت. کاربرد سیلیسیم باعث افزایش معنی­دار فعالیت آنزیم کاتالاز گردید، ولی بر فعالیت آنزیم پراکسیداز تأثیر معنی­دار نداشت. در کل کاربرد نانوسیلیسیم در مقایسه با میکروسیلیسیم و شاهد اثرات مثبت بهتری روی صفات فیزیولوژیکی گیاه توت­فرنگی داشت. به­طور­کلی جهت تولید گلخانه­ای توت­فرنگی در بستر کشت بدون خاک، غلظت 60 میلی­گرم در لیتر نانو­سیلیسیم به­صورت محلول­دهی ریشه­ای قابل توصیه است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1401/5/10 | پذیرش: 1401/6/8 | انتشار: 1402/3/7