جلد 12، شماره 53 - ( جلد 12، شماره 53، فروردین و اردیبهشت 1402 )                   جلد 12 شماره 53 صفحات 270-255 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vafadar F, Amooaghaie R, Ehsanzadeh P. The role of melatonin in improving photosynthesis and salt tolerance of Dracocephalum kotschyi Boiss.. Plant Process and Function 2023; 12 (53) : 16
وفادار فریناز، عمواقایی ریحانه، احسان زاده پرویز. نقش ملاتونین در بهبود فتوسنتز و تحمل شوری زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (53) :255-270

1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، rayhanehamooaghaie@yahoo.com
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
در این مطالعه اثر سطوح شوری بر زرین­گیاه (جمعیت فریدون­شهر اصفهان) و نقش ملاتونین در بهبود فتوسنتز تحت شوری در طی دو آزمایش بررسی شد. در آزمایش اول، اثر غلظت­های مختلف کلرید سدیم (صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی­مولار) بر رشد و صفات فتوسنتزی گیاهچه­های زرین­گیاه 60 روزه ارزیابی شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، شاخص تحمل و میزان رنگیزه­های فتوسنتزی، حداکثر کارآیی فتوشیمیایی فتوسیستمII  (Fv/Fm)، و هدایت روزنه­ای کاهش یافت اما سطح پراکسیداسیون لیپیدی و فعالیت کاتالاز در برگ افزایش یافت. در آزمایش دوم، اثر پیش­تیمار ریشه با 100 میکرومولار ملاتونین بر تحمل شوری 100 میلی­مولار کلرید سدیم گیاهچه­های زرین­گیاه بررسی شد. نتایج نشان داد که پیش­تیمار با ملاتونین باعث افزایش وزن تر و خشک بخش هوایی، کلروفیل a و b، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها، Fv/Fm، هدایت روزنه­ای و محتوای نسبی آب (RWC) در برگ­های تحت تنش شوری شد. تأثیر مثبت ملاتونین بر صفات فتوسنتزی بسیار با نقش آن در افزایش فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز، کاهش محتوای مالون دی­آلدئید و بهبود هموستازیNa+ ،K+  و Ca2+ در برگ­ها مرتبط بود و این اثرات با کاربرد پارا کلروفنیل آلانین (p-CPA) به­عنوان بازدارنده سنتز ملاتونین، تضعیف شد. بر­اساس این نتایج، کاربرد ملاتونین خارجی، احتمالاً با تأثیر بر سنتز ملاتونین درون­زا گیاه، قادر است که تنش اسمزی، سمیت یونی و تنش اکسیداتیو ناشی از شوری را در زرین­گیاه تعدیل کند و ممکن است بتوان از تیمار با ملاتونین برای بهبود فتوسنتز و ارتقای سطح تحمل گیاه به شوری استفاده کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/5/9 | پذیرش: 1401/6/8 | انتشار: 1402/3/7