جلد 12، شماره 54 - ( جلد12، شماره 54، خرداد و تیر 1402 )                   جلد 12 شماره 54 صفحات 38-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Cheraghi M, Hatamnia A A, Ghanbari F. Effects of salinity stress on calendula (Calendula officinalis L.) by exogenous application of melatonin. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 2
چراغی میلاد، حاتم نیا علی اصغر، قنبری فردین. اثرات تنش شوری در گل همیشه‌بهار (Calendula officinalis L.) با کاربرد خارجی ملاتونین. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :21-38

1- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران ، a.hatamnia@ilam.ac.ir
3- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
همیشه بهار (Calendula officinalis L.) گیاهی یک ساله از خانواده کاسنی است که دارای کاربردهای دارویی، غذایی و زینتی می­باشد. به منظور بررسی اثرات ملاتونین بر برخی ویژگی­های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه همیشه بهار تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. در این مطالعه اثرات پنج سطح شوری (صفر، 40، 80، 120 و 160 میلی­مولار کلرید سدیم) و دو سطح محلول­پاشی برگی ملاتونین (صفر و 100 میکرومولار) بررسی شد. نتایج نشان داد که تنش شوری سبب کاهش همه پارامترهای مورد بررسی در گیاه همیشه بهار تحت تنش شوری شده است. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده­ها نشان داد که تنش شوری اثر معنی­داری (01/0P) بر روی همه پارامترهای اندازه­گیری شده به غیر از کلروفیل b و آنتوسیانین دارد. با این حال، ملاتونین موجب افزایش معنی­دار (01/0P) تعدادی از ویژگی­های مورفولوژیکی (تعداد برگ، تعداد گل، طول شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره) و فیزیولوژیکی (محتوی نسبی آب، کلروفیل a، کلروفیل کل، کاروتنوئیدها، پروتئین کل و فنول کل) شد. نتایج این مطالعه نشان داد که تنش شوری سبب کاهش ویژگی­های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی نسبت به شاهد شده در­حالی­که کاربرد ملاتونین سبب بهبود ویژگی­های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه همیشه بهار شده است و می­توان از ملاتونین جهت تعدیل اثرات منفی تنش­ها استفاده کرد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/4/29 | پذیرش: 1401/7/19 | انتشار: 1402/4/28