Nabati J, Ramezannejad R, Nezami A. Study of the effect of salt stress on biochemical traits of chickpea genotypes (Cicer arietinum). Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 24
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1746-fa.html
1- گروه بقولات، پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران ، jafarnabati@ferdowsi.um.ac.ir
2- دکتری فیزیولوژی گیاهی، جهاد دانشگاهی مشهد، ایران
3- گروه اگروتکنولوژی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
چکیده: (756 مشاهده)
شوری، از مهمترین تنشهای غیرزیستی است که تأثیر نامطلوبی بر رشد و تولید گیاهان زراعی دارد. نخود مانند بیشتر حبوبات به تنش شوری حساس است. این مطالعه، بهمنظور بهگزینی ژنوتیپهای متحمل به شوری نخود کابلی صورت گرفت. برای این منظور، 72 ژنوتیپ نخود از نظر میزان تحمل به شوری dS m-112 غربالگری شدند. این مطالعه در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بهصورت آبکشت (هیدروپونیک) انجام شد. از میان ژنوتیپهای مورد بررسی، 53 ژنوتیپ دارای بقا بیش از 75 درصد بودند، و هیچ ژنوتیپی بقای کمتر از 25 درصد نداشت. بیشترین میانگین محتوای کربوهیدراتهای محلول، فنل کل، پرولین، پتانسیل اسمزی، مهار فعالیت رادیکال آزاد DPPH و محتوای نسبی آب برگ در ژنوتیپهای دارای دامنه بقا 76-100 درصد مشاهده شد. میانگین محتوای مالون دیآلدئید در ژنوتیپهای دارای دامنه بقا 26-50 درصد بیشترین مقدار خود را داشت. نتایج تجزیه خوشهای نشاندهنده برتری نسبی ژنوتیپهای گروه دوم شامل MCC1037، MCC1212، MCC1286، MCC1138، MCC1278، MCC1129، MCC1140، MCC1234، MCC1299، MCC1289، MCC1041، MCC1132، MCC1276، MCC1211، MCC1043، MCC1147 و MCC1148 در بیشتر صفات مورد مطالعه بود. بهنظر میرسد که ژنوتیپهای نخود برای تحمل نسبت به شوری از مکانیسمهای متعددی استفاده میکنند، که این امر در بهگزینی ژنوتیپهای بیشتر متحمل به شوری در نخود کابلی کمک میکند.
شمارهی مقاله: 24
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1401/4/18 | پذیرش: 1401/9/29 | انتشار: 1402/4/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول