Safaei Chaeikar S, Falakro K. Effect of colchicine treatment and polyploidy induction on some morphological, physiological and phytochemical characteristics of Camellia sinensis cv. Kashef. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 13
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1738-fa.html
صفائی چائی کار صنم، فلک رو کوروش. اثر تیمار کلشیسین و القای پلیپلوئیدی بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی رقم کاشف چای (Camellia sinensis cv. Kashef). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :203-218
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1738-fa.html
1- پژوهشکده چای، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران ، safaei.sanamgmail.com
2- پژوهشکده چای، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران
چکیده: (876 مشاهده)
چای (Camellia sinensis L. O. Kuntze) متعلق به خانواده تئاسه و بهعنوان یکی از مهمترین گیاهان اقتصادی جهان دارای خواص درمانی فراوانی بوده و بهعنوان نوشیدنی مفرح مورد مصرف قرار میگیرد. القا پلیپلوئیدی با استفاده از مواد شیمیایی جهشزا یکی از روشهای بهنژادی گیاهان دارویی بهمنظور افزایش قابلیت تولید متابولیتهای ثانویه است. بهمنظور بررسی تأثیر تیمار کلشیسین بر القا پلیپلوئیدی و مقایسه تغییرات صفات مختلف در گیاهان تتراپلوئید حاصله و دیپلوئید (شاهد) رقم کاشف چای، پژوهشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور غلظتهای مختلف کلشیسین (صفر، 2/0، 5/0 و 1 درصد) و مدت زمان (3 و 6 روز متوالی) در سه تکرار انجام شد. برای تعیین سطح پلوئیدی، بررسیهای مورفولوژیکی، میکروسکوپی و شمارش کروموزوم انجام شد. تعداد کروموزوم در گیاهان دیپلوئید و تتراپلوئید به ترتیب برابر با 30 (2n=2x=30) و 60 (2n=4x=60) ثبت گردید. نتایج بررسیها نشان داد که غلظت 5/0 % کلشیسین در مدت زمان شش روز متوالی با بازدهی 82/12% مناسبترین تیمار برای تولید گیاهان تتراپلوئید است. القای پلیپلوئیدی باعث ایجاد تغییرات معنیدار در اندازه برگ، محتوی کلروفیل و کاروتنوئید و افزایش ترکیبهای فیتوشیمیایی مانند پلیفنل، کافئین و فعالیت آنتیاکسیدانی در شاخسارههای تتراپلوئید نسبت به دیپلوئید گردید. همچنین شاخص تراکم روزنه در گیاهان تتراپلوئید نسبت به دیپلوئید کاهش معنیداری را نشان داد. براساس نتایج این آزمایش، افزایش سطح پلوئیدی موجب افزایش ترکیبهای آنتیاکسیدانی و برخی ترکیبات فیتوشیمیایی در گیاه دارویی چای گردید.
شمارهی مقاله: 13
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1401/3/22 | پذیرش: 1401/6/22 | انتشار: 1402/4/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول