جلد 12، شماره 54 - ( جلد12، شماره 54، خرداد و تیر 1402 )                   جلد 12 شماره 54 صفحات 218-203 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Safaei Chaeikar S, Falakro K. Effect of colchicine treatment and polyploidy induction on some morphological, physiological and phytochemical characteristics of Camellia sinensis cv. Kashef. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 13
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1738-fa.html
صفائی چائی کار صنم، فلک رو کوروش. اثر تیمار کلشی‌سین و القای پلی‌پلوئیدی بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی رقم کاشف چای (Camellia sinensis cv. Kashef). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :203-218

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1738-fa.html


1- پژوهشکده چای، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران ، safaei.sanamgmail.com
2- پژوهشکده چای، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لاهیجان، ایران
چکیده:   (876 مشاهده)
چای (Camellia sinensis L. O. Kuntze) متعلق به خانواده تئاسه و به­عنوان یکی از مهم­ترین گیاهان اقتصادی جهان دارای خواص درمانی فراوانی بوده و به­عنوان نوشیدنی مفرح مورد مصرف قرار می­گیرد. القا پلی­پلوئیدی با استفاده از مواد شیمیایی جهش­زا یکی از روش­های به­نژادی گیاهان دارویی به­منظور افزایش قابلیت تولید متابولیت­های ثانویه است. به­منظور بررسی تأثیر تیمار کلشی­سین بر القا پلی­پلوئیدی و مقایسه تغییرات صفات مختلف در گیاهان تتراپلوئید حاصله و دیپلوئید (شاهد) رقم کاشف چای، پژوهشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور غلظت­های مختلف کلشی­سین (صفر، 2/0، 5/0 و 1 درصد) و مدت زمان (3 و 6 روز متوالی) در سه تکرار انجام شد. برای تعیین سطح پلوئیدی، بررسی­های مورفولوژیکی، میکروسکوپی و شمارش کروموزوم انجام شد. تعداد کروموزوم در گیاهان دیپلوئید و تتراپلوئید به ترتیب برابر با 30 (2n=2x=30) و 60 (2n=4x=60) ثبت گردید. نتایج بررسی­ها نشان داد که غلظت 5/0 % کلشی­سین در مدت زمان شش روز متوالی با بازدهی 82/12% مناسب­ترین تیمار برای تولید گیاهان تتراپلوئید است. القای پلی­پلوئیدی باعث ایجاد تغییرات معنی­دار در اندازه برگ، محتوی کلروفیل و کاروتنوئید و افزایش ترکیب­های فیتوشیمیایی مانند پلی­فنل، کافئین و فعالیت آنتی­اکسیدانی در شاخساره­های تتراپلوئید نسبت به دیپلوئید گردید. همچنین شاخص تراکم روزنه در گیاهان تتراپلوئید نسبت به دیپلوئید کاهش معنی­داری را نشان داد. براساس نتایج این آزمایش، افزایش سطح پلوئیدی موجب افزایش ترکیب­های آنتی­اکسیدانی و برخی ترکیبات فیتوشیمیایی در گیاه دارویی چای گردید.
شماره‌ی مقاله: 13
متن کامل [PDF 1053 kb]   (468 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1401/3/22 | پذیرش: 1401/6/22 | انتشار: 1402/4/28

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb