جلد 12، شماره 53 - ( جلد 12، شماره 53، فروردین و اردیبهشت 1402 )                   جلد 12 شماره 53 صفحات 152-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farhangpour M, Nikbakht J, Nekounam F. Effect of L-cysteine and calcium lactate on yield and quality of eggplant (Solanum melongena L.) fruit under deficit irrigation stress. Plant Process and Function 2023; 12 (53) : 9
فرهنگ پور ملیحه، برزگر طاهر، نیکبخت جعفر، نکونام فاطمه. اثر ال- سیستئین و لاکتات کلسیم بر عملکرد و کیفیت میوه بادمجان (Solanum melongena L.) تحت تنش کم‌آبیاری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (53) :137-152

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران ، tbarzegar@znu.ac.ir
3- گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
به­منظور مطالعه تاثیر محلول­پاشی سیستئین و لاکتات کلسیم بر عملکرد و کیفیت میوه بادمجان (Solanum melongena cv. Greta RZ) تحت شرایط تنش کم­آبیاری آزمایشی به­صورت کرت‌‌‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌ها‌ی کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه زنجان در سال 1400 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل آبیاری در سه سطح 60، 80 و 100 درصد نیاز آبی گیاه و تیمار محلول‌پاشی در پنج سطح شامل دو سطح لاکتات‌کلسیم (یک و دو گرم در لیتر)، دو سطح ال- سیستئین (15/0 و 5/0 درصد) و آب مقطر به­عنوان شاهد بود. نتایج نشان داد که تنش کم­آبیاری به­طور معنی­داری عملکرد بوته و کیفیت میوه را تحت تاثیر قرار داد. کمترین تعداد میوه، عملکرد بوته، کلروفیل کاسبرگ، ویتامین ث و بیشترین مقدار فنل، فلاونوئید، درصد نشت یونی و فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی در تنش کم­آبیاری 60 درصد حاصل شد. کاربرد لاکتات کلسیم و اسید­آمینه سیستئین به­طور معنی­داری عملکرد و کیفیت میوه را در شرایط آبیاری نرمال و تنش کم­آبیاری بهبود بخشید. بیشترین عملکرد بوته (5/2 و 46/2 کیلوگرم)، محتوای ویتامین ث (1/44 و 9/41 میلی­گرم در 100 میلی­لیتر) و محتوای مواد جامد محلول (4/4 و 9/3 درصد بریکس) به ترتیب با کاربرد لاکتات کلسیم 2 گرم در لیتر و سیستئین 5/0 درصد تحت شرایط آبیاری 100 درصد نیاز آبی گیاه حاصل شد. کاربرد لاکتات کلسیم و سیستئین با افزایش فعالیت­های آنزیم­های آنتی­اکسیدانی (کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسیددیسوتاز) و ترکیبات فنلی منجر به افزایش ظرفیت آنتی­اکسیدانی میوه شد. با توجه به نتایج، کاربرد لاکتات­کلسیم 2 گرم در لیتر  و یا سیستئین 5/0 درصد به­صورت جداگانه جهت بهبود عملکرد و کیفیت میوه بادمجان در شرایط آبیاری نرمال و کم­آبیاری پیشنهاد می­شود.
دریافت: 1401/3/17 | پذیرش: 1401/5/25 | انتشار: 1402/3/7