جلد 12، شماره 54 - ( جلد12، شماره 54، خرداد و تیر 1402 )                   جلد 12 شماره 54 صفحات 258-239 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saadat H, Soltani E, Sedghi M. The effect of seed priming with chitosan on germination characteristics and activity of antioxidant enzymes in rice seedlings (Oryza Sativa L.) under salinity stress. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 15
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1728-fa.html
سعادت هانیه، سلطانی الیاس، صدقی محمد. تأثیر پرایمینگ بذر با کیتوزان بر ویژگی‌های جوانه‌زنی و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در گیاهچه‌های برنج (Oryza sativa) تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :239-258

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1728-fa.html


1- دانشجوی دکتری اکولوژی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان – دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران ، elias.soltani@ut.ac.ir
3- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده:   (758 مشاهده)
به منظور بررسی تأثیر پرایمینگ بذر با کیتوزان بر ویژگی‌های جوانه‌زنی و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در گیاهچه‌های برنج تحت شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلی‌مولار) و چهار سطح کیتوزان (صفر، 25/0، 50/0 و 75/0 درصد وزنی- حجمی) بود که همه در اسید استیک یک درصد حل شده بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری موجب کاهش سرعت جوانه‌زنی، درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، ساقچه و گیاهچه، وزن تر و خشک ریشه‌چه و ساقچه، شاخص طولی و وزنی بنیه بذر گردید. ولی، پرایمینگ بذر با کیتوزان سبب کاهش تأثیر شوری و بهبود این صفات گردید. البته، مقایسه میـانگین‌هـا نشـان­دهنده آن بود که بین سطوح کیتوزان اخـتلاف معنـی‌داری وجود داشت، به‌­نحوی‌که بـیش‌تـرین مقدار صفات از کاربرد کیتـوزان 75/0 درصـد و کـم‌تـرین آن از عـدم کـاربرد کیتوزان حاصل گردید. شوری میانگین مدت جوانه‌زنی افزایش داد، به‌طوریکه بیش‌ترین آن (367/0 روز) از شوری150 میلی‌مولار و کم‌ترین سرعت جوانه‌زنی در تیمار کیتوزان 75/0 درصد (101/0 روز) مشاهده شد. و بیش‌ترین ضریب آلومتری (452/0) در پرایمینگ با کیتوزان 25/0 درصد و شوری 150 میلی‌مولار مشاهد گردید. فعالیت آنزیم کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیسمیوتاز در پرایمینگ با کیتوزان 75/0 درصد و شوری150 میلی‌مولار به ترتیب 40، 35 و 31 درصد نسبت به شاهد (آب­مقطر) و بدون شوری بیش‌تر بود. هم‌چنین، شوری فعالیت آنزیم آمیلاز را کاهش داد. به‌طوری‌که، کم‌ترین آمیلاز ( mg g-1 FW min-1400/6) در شاهد (آب­مقطر) و شوری 150 میلی‌مولار به‌دست آمد. نتایج نشان داد تیمار بذر با کیتوزان 75/0 درصد با تحریک آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و خنثی‌سازی رادیکال­های آزاد می‌تواند اثرات مضر تنش شوری بر برخی صفات در گیاهچه برنج را کاهش داده و رشد گیاهچه را بهبود بخشد.
شماره‌ی مقاله: 15
متن کامل [PDF 995 kb]   (505 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/3/4 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1402/4/28

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb