جلد 12، شماره 53 - ( جلد 12، شماره 53، فروردین و اردیبهشت 1402 )                   جلد 12 شماره 53 صفحات 242-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

salehzadeh M, hassanpour aghdam M B, dehghanpor farashah S. The effect of Salicylic acid foliar application on grapevine (Vitis vinifera L.) fanleaf virus (GFLV) infection under greenhouse conditions. Plant Process and Function 2023; 12 (53) : 14
صالح زاده مهرداد، حسن پور اقدم محمد باقر، دهقانپور فراشاه سعیده. تأثیر محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک بر کاهش آلودگی ویروس برگ بادبزنی مو در شرایط گلخانه. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (53) :229-242

1- دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، mehrdadsalehzadeh@gmail.com
2- گروه علوم و مهندسی باغبانی دانشگاه مراغه، ایران
3- گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
بیماری ویروسی برگ بادبزنی مو (Grapevine fanleaf virus: GFLV) از ویروس­های مهم و مخرب انگور در سراسر جهان است. این ویروس از جنس Nepovirus است و و با نماتد Xhiphinema index انتقال می­یابد. تحقیق حاضر به­منظور بررسی تأثیر محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک بر میزان آلودگی به ویروس برگ بادبزنی مو در بوته­های مو (Vitis vinifera L.) در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1398 و در شرایط گلخانه انجام شد. تیمارها شامل محلول‌پاشی به­صورت پیش تیمار و کاربرد هم‌زمان اسید سالیسیلیک و ویروس (SA + GFLV) روی برگ­های نهال­های دو ساله انگور رقم سفید بی­دانه در سه غلظت 50، 100 و 150 میلی­گرم در لیتر بود. نهال­های محلول‌پاشی شده با فسفات پتاسیم (بدون تیمار ویروس و اسید سالیسیلیک) به­عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. مقایسه میانگین دادهها در ارتباط با اثر تیمارها روی نمونههای آلوده به ویروس برگ بادبزنی مو نشان داد که بیشترین و کمترین میزان پیشرفت بیماری به­ترتیب مربوط به تیمار شاهد و محلول‌پاشی با اسید سالیسیلیک قبل از تیمار با ویروس بود. تحلیل پارامترهای فیزیولوژیک نشان داد که آلودگی ویروسی و تیمارهای اسید سالیسیلیک بر متابولیسم سلولی نظیر سطوح رنگدانه­ها و پروتئین­ها تأثیر­گذار بودند. نتایج این بررسی نشان داد که کاربرد غلظت­های مختلف اسید سالیسیلیک، محتوای پروتئین­ها را در انگور رقم سفید بی­دانه به­طور قابل توجهی افزایش داد. به­علاوه، فعالیت پراکسیداز و محتوای پرولین گیاهی با مایه­زنی ویروس هم‌زمان و بعد از تیمار با اسید سالیسیلیک، القاء شد. بنابراین، تیمار اسید سالیسیلیک موجب افزایش مقاومت گیاه در برابر GFLV گردید. نتایج حاصل از این پژوهش، تغییرات معنی­دار در متابولیسم و تولید متابولیت­های ثانوی در گیاه تحت تأثیر آلودگی ویروسی GFLV با تیمارهای اسید سالیسیلیک را نشان داد.
واژه‌های کلیدی: انگور، پراکسیداز، رنگدانه، متابولیسم
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد