جلد 12، شماره 53 - ( جلد 12، شماره 53، فروردین و اردیبهشت 1402 )                   جلد 12 شماره 53 صفحات 106-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Semsarzadeh M, Sayfzadeh S, darvishi Zeidabadi D, Zakerin H, hadidi Masouleh E. Effect of zeolite on biochemical and physiological properties of coriander (Coriandrum sativum L.) under water deficit stress. Plant Process and Function 2023; 12 (53) : 6
سمسارزاده مهدیه، سیف زاده سعید، درویشی زیدآبادی داوود، ذاکرین حمیدرضا، حدیدی ماسوله اسماعیل. تأثیر زئولیت بر خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه گشنیز (Coriandrum sativum L.) در شرایط تنش کم‌آبی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (53) :91-106

1- گروه زراعت، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
2- گروه زراعت، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران ، saeedsayfzadeh@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان
این آزمایش با هدف بررسی تأثیر زئولیت بر خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی گشنیز در شرایط تنش خشکی به­ صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کاملاً تصادفی در چهار تکرار طی دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 انجام شد. عامل تنش خشکی در سه سطح (شامل: 100% نیاز آبی (بدون تنش)، 75% نیاز آبی (تنش ملایم) و 50% نیاز آبی (تنش شدید)) و مصرف زئولیت در پنج سطح (عدم مصرف، 2، 4، 6 و 8 تن در هکتار زئولیت). نتایج نشان داد که با اعمال تنش خشکی، ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک اندام هوایی به‌طور چشم­گیری کاهش یافت؛ درحالی‌که با کاربرد زئولیت تاحدودی اثرات تنش کم­ آبی کاهش یافت. بیشترین و کمترین میزان وزن خشک اندام هوایی به­ ترتیب، در آبیاری نرمال (بدون تنش) با کاربرد شش تن زئولیت در هکتار (99/2 گرم بر بوته) و در شرایط خشکی (50 درصد نیاز آبی) بدون کاربرد زئولیت (22/1 گرم بر بوته) به­ دست آمد. همچنین کاهش میزان آبیاری، سبب افزایش پرولین شد، درحالی‌که با کاربرد زئولیت تا اندازه‌ای اثرات خشکی کاهش یافت. آبیاری نرمال و مصرف شش تن در هکتار زئولیت کمترین مقدار پرولین و تنش شدید (آبیاری 50 درصد نیاز آبی) و عدم مصرف زئولیت، بیشترین میزان پرولین را دارا بود. به‌طورکلی مشخص شد که با اعمال تنش ملایم (75 درصد نیاز آبی) و استفاده از شش تن در هکتار زئولیت می­ توان ضمن کاهش اثرات تنش، از عملکرد اقتصادی قابل­ قبولی در گیاه گشنیز برخوردار بود.
دریافت: 1401/1/18 | پذیرش: 1401/5/25 | انتشار: 1402/3/7