جلد 12، شماره 54 - ( جلد12، شماره 54، خرداد و تیر 1402 )                   جلد 12 شماره 54 صفحات 202-187 | برگشت به فهرست نسخه ها

BAHRANI A, mombeini M. Grain nitrogen supply sources in some rice cultivars in response to heat stress due to planting date changes. Plant Process and Function 2023; 12 (54) : 12
بحرانی عبدالله، ممبینی مهران. منابع تأمین‌کننده نیتروژن دانه در برخی ارقام برنج در واکنش به تنش گرما ناشی از تغییر تاریخ کاشت. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (54) :187-202

1- گروه زراعت، واحد رامهرمز، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران ، abahrani75@gmail.com
2- گروه زراعت، واحد رامهرمز، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران
پدیده تنش گرمایی به دلیل تغییرات آب و هوایی که اغلب اثرات مخربی بر تولید برنج دارد، بیشتر شده است. تجمع و انتقال نیتروژن در اندام­های برنج فرآیند مهمی است که عملکرد و کیفیت برنج را تعیین می­کند که قاعدتاً تحت تأثیر تنش­های محیطی از جمله گرما تغییر خواهد نمود. در این راستا پژوهشی با هدف بررسی اثرات تنش گرمای القا­شده در تاریخ­های مختلف کاشت و تأثیر آن بر منابع تأمین­کننده نیتروژن دانه در هفت رقم برنج منتخب (Oryza sativa L.) از جمله عنبوری، چمپا، دانیال، گرده، حمر، و هویزه (ارقام بومی)، و رقم N22 (رقم بین­المللی) صورت گرفت. آزمایش با دو عامل تاریخ کاشت و رقم به صورت کرت‌های خرد­شده در قالب طرح پایه‌ی بلوک‌های کاملاً تصادفی در سه تکرار در دو سال 1396 و 1397 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور، وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اجرا گردید. به منظور مواجهه با تنش درجه حرارت بالا (تنش گرمایی) در شرایط مزرعه‌ای، سه تاریخ کاشت 15 اردیبهشت، 5 خرداد و 25 خرداد به ترتیب با متوسط دمای بلند مدت 8/36، 4/33 و 2/34 درجه سانتی­گراد به عنوان کرت‌های اصلی انتخاب گردیدند. تاریخ کاشت به هنگام (تاریخ کاشت دوم) با شرایط دمایی مطلوب شامل متوسط دمای 4/33 درجه سانتی­گراد در کل مراحل رشد گیاه برنج به ‌عنوان شاهد و تاریخ کاشت زود هنگام (تاریخ کاشت اول) به‌عنوان مواجهه با تنش گرمایی در مرحله زایشی با متوسط 8/36 درجه سانتی­گراد در نظر گرفته شدند به‌گونه‌ای که ژنوتیپ­های برنج در دوران گلدهی و پر­شدن دانه در مواجه با متوسط تنش گرمای بالای 1/39 درجه سانتی­گراد بودند و در هر تاریخ کاشت هفت رقم برنج به عنوان کرت‌های فرعی کشت گردیدند. نتایج آزمایش نشان داد در هر سه تاریخ کاشت در تمام ارقام، بالاترین مقادیر نیتروژن انتقالی از برگ به دانه به میزان 38/37 کیلوگرم در هکتار و کارایی انتقال نیتروژن به میزان 88/70 درصد در برگ‌‌های گیاه بدست آمد. در میان تاریخ­های کاشت، بیشترین میانگین انتقال مجدد نیتروژن و کارایی انتقال مجدد در کل اندام رویشی در تاریخ کاشت دوم به ترتیب با میانگین 95/42 کیلوگرم در هکتار، 05/37 درصد بدست آمد. در این بین، بیشترین سهم انتقال مجدد نیتروژن با میانگین 40/94 درصد در رقم چمپا در تاریخ کاشت اول که شرایط تنش گرمایی برای گیاه ایجاد شده بود، مشاهده شد. در بین ارقام مورد مطالعه، بیشترین شاخص برداشت نیتروژن در رقم اصلاح شده و پا کوتاه دانیال با میانگین 59/67 درصد و پس از آن در رقم هویزه و N22 بدست آمد. بیشترین عملکرد دانه با میانگین 6554 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت دوم که بالاترین شاخص برداشت نیتروژن، بیشترین مقدار کارایی انتقال مجدد نیتروژن از اندام­های رویشی، بیشترین برداشت نیتروژن از خاک و کمترین سهم انتقال مجدد نیتروژن را اندام­های رویشی به دانه داشت در رقم هویزه و پس از آن در رقم حمر (4466) که بالاترین جذب نیتروژن را از خاک داشت، بدست آمد. به­طور­کلی با توجه به نتایج آزمایش می‌توان گفت که وقوع تنش گرمایی در طول دوره زایشی گیاه باعث کاهش قابل ‌توجه در مقدار و کارایی انتقال نیتروژن به اندام­های رویشی و دانه خواهد شد. همچنین ارقام متحمل به گرما (هویزه، حمر و دانیال) دارای بیشترین کارایی انتقال مجدد نیتروژن در هر سه تاریخ کاشت بودند و می‌توان از این ارقام در برنامه‌های اصلاحی استفاده کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1401/1/14 | پذیرش: 1401/7/30 | انتشار: 1402/4/28