جلد 4، شماره 11 - ( جلد 4، شماره 11، بهار 1394 )                   جلد 4 شماره 11 صفحات 147-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

bahador M, abdali A, lotfi A. Effect of Zeolite and seed priming on grain nitrogen content, leaf chlorophyll and traits dependent to grain yield of Mung bean (Vigna radiata L.) cultivars. Plant Process and Function 2015; 4 (11) :137-147
بهادر محمود، ابدالی مشهدی علیرضا، سیادت، سید عطا اله، فتحی قدرت اله، لطفی امین. تأثیر زئولیت و پرایمینگ بذر بر نیتروژن دانه، محتوای کلروفیل برگ و صفات مربوط به عملکرد دانه ارقام ماش (Vigna radiata L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1394; 4 (11) :137-147

1- دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی رامین خوزستان
2- دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی رامین خوزستان ، alireza.abdali@yahoo.com
ماش از حبوبات گرمسیری و نیمه گرمسیری بوده و از نظر تغذیه، علوفه، کود سبز و بهبود حاصلخیزی خاک اهمیت داشته و منبع ارزانی از پروتئین برای مصرف مستقیم انسان می‏باشد. استفاده از زئولیت در خاک‏های با بافت سنگین، به دلیل حفظ رطوبت و مواد غذایی در اطراف بذر و ریشه بسیار با اهمیت است. از طرفی کاربرد روش‏های بهبود کیفیت بذر مانند پرایمینگ نیز موجب بهبود جوانه‏زنی در شرایط محدودیت عناصر غذایی می‏گردد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشگاه رامین در تابستان 1390 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سیستم بهینه‏سازی کشت در شش سطح زئولیت خاک کاربرد+پرایم بذر، زئولیت خاک کاربرد، پوشش+پرایم بذر، پوشش بذر با زئولیت، پرایم بذر با کلات آهن و شاهد به همراه سه رقم هندی، NM54 و VC11-18-b بود. نتایج نشان داد که رقم بر تمامی صفات اثر معنی‏داری داشت اما اثر سیستم بهینه‏سازی کشت بر صفات عدد اسپد، شاخص برداشت نیتروژن، آهنگ تجمع عملکرد بیولوژیک و سرعت تولید عملکرد دانه معنی‏دار نبود. رقم هندی بالاترین سرعت رشد دانه را نشان داد. ترکیب پوشش بذر هندی با زئولیت و زئولیت خاک کاربرد و رقم هندی بالاترین عملکرد دانه، درصد پروتئین دانه و شاخص برداشت را بدست آورد. پرایم رقم هندی موجب تولید بیشترین عملکرد بیولوژیک شد و نشان داد که واکنش‏پذیری رقم هندی در کاربرد عوامل به‏زراعی نسبت به ارقام دیگر بیشتر بود و نوید بخش زراعت کود سبز در تیمار مذکور بود.
متن کامل [PDF 524 kb]   (1939 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1392/9/2 | پذیرش: 1393/7/30 | انتشار: 1394/3/5