جلد 11، شماره 51 - ( جلد11، شماره 51، آذر و دی 1401 )                   جلد 11 شماره 51 صفحات 332-321 | برگشت به فهرست نسخه ها

bolhagh S, Dehestani A, Akbari D, Gerami M, Haghpnah M. Investigation of Azelaic acid and Potassium phosphite treatments effect on biochemical and metabolic changes of Eryngium caucasicum. Plant Process and Function 2022; 11 (51) : 20
بوالحق صابر، دهستانی کلاگر علی، اکبری داود، گرامی مهیار، حق پناه مصطفی. بررسی تأثیر تیمارهای اسید آزلائیک و فسفیت پتاسیم بر تغییرات بیوشیمایی و متابولیتی گیاه زولنگ (Eryngium caucasicum). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (51) :321-332

1- مؤسسه آموز عالی سنا ساری، ایران
2- پژوهشکده ژنتیک و زیست‌فناوری کشاورزی طبرستان - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران ، dehestani.a4@gmail.com
3- دانشگاه آزاد اسلامی قائمشهر، ایران
4- پژوهشکده ژنتیک و زیست‌فناوری کشاورزی طبرستان - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
در این مطالعه به بررسی اثر تیمارهای اسید آزلائیک و فسفیت پتاسیم بر فعالیت آنزیم‏های کلیدی مسیرهای آنتی‏اکسیدان و سنتز لیگنین و همچنین تغییرات متابولیتی در گیاه زولنگ پرداخته شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی و در شرایط کاملاً کنترل­شده اجراء شد. محلول‌پاشی تیمار فسفیت پتاسیم با غلظت‏ دو گرم در لیتر و تیمار اسید آزلائیک با غلظت یک ملی‏مولار در مرحله سه برگ حقیقی انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که تیمار اسید آزلائیک منجر به افزایش معنی‏دار فعالیت آنزیم‏های SOD، POD و PAL گردید در­حالی­که تیمار فسفیت پتاسیم باعث افزایش معنی‏دار آنزیم‏های CAT و PAL همچنین باعث کاهش معنی‏دار آنزیم‏های SOD و POD شد. بررسی تغییرات متابولیتی گیاه زولنگ با استفاده از تکنیک GC-MS نیز نشان داد که این ترکیبات تأثیرات مختلفی بر میزان تجمع متابولیت‏های دارند به‌نحوی­که میزان فیتول تحت تأثیر تیمار اسید آزلائیک به‌‏شدت افزایش یافت در­حالی­که تیمار فسفیت پتاسیم باعث افزایش ترکیبات n-Hexadecanoic acid و Linoelaidic acid شد. یافته­های این تحقیق بیانگر عمل اختصاصی هر کدام از القاگرها در فعالسازی مسیر­های متابولیک متفاوت است و می‏توان با بکارگیری هوشمند این القاگرها، چرخه‌های متابولیک را جهت­دهی و تجمع گروه خاصی از متابولیت‌‌های ثانویه را موجب شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1400/12/3 | پذیرش: 1401/1/30 | انتشار: 1401/10/14