جلد 11، شماره 49 - ( جلد 11، شماره 49، مرداد و شهریور 1401 )                   جلد 11 شماره 49 صفحات 54-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pahangeh Z, Shamili M, Azarpira N, Yavari A. Salt-induced alternations in the content of secondary metabolites and antioxidant responses of guava seedlings. j.plant proc. func.. 2022; 11 (49) :45-54
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1667-fa.html
پشنگه زهرا، شمیلی منصوره، نگارآذرپیرا نگار، یاوری علیرضا. تغییرات ناشی از نمک در محتوای متابولیت‌های ثانویه و پاسخ‌های آنتی-اکسیدانی دانهال‌های گواوا. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (49) :54-45

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1667-fa.html


1- هرمزگان بندرعباس
2- هرمزگان بندرعباس ، shamili@ut.ac.ir
3- شیراز
چکیده:   (169 مشاهده)
گیاه گواوا (Psidium guajava L.)، به دامنه وسیعی از خاک­ها سازگار است، اما نمو آن به­شدت تحت­تاثیر شوری قرار می­گیرد. یکی از عوامل مهم و تاثیر­گذار در میزان متابولیت­های ثانویه، به­ویژه ترکیبات فنلی موجود در گیاهان، تنش­های محیطی اعمال شده بر آن­ها می­باشد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه محتوای آنتی­اکسیدانی و فلاونوئیدی (کاتچین، کوئرستین و روتین) برگ دانهال گواوا رشد­یافته در شرایط رشد طبیعی و یا مواجه شده با شوری 100 میلی­مولار از طریق آب آبیاری صورت پذیرفت. دوازده هفته بعد از تیمار نمک، نمونه­های برگ جمع­آوری و فنل­کل، فعالیت آنتی­اکسیدانی، مالون­دی­آلدئید، فعالیت کاتالاز، پراکسیداز و پروتئاز و کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا انجام شد. با­توجه به نتایج، شوری میزان فنل­کل را از 31/15 (تیمار کنترل) به 12/32 میلی­گرم در گرم گالیک­اسید رسانید. میزان مالون­دی­آلدهید در برگ گواوا از 42/0 میلی­گزم در گرم وزن تازه در شرایط غیر­استرس به 76/0 میلی­گرم در گرم وزن تازه در تیمار شوری رسید. بیشترین فعالیت کاتالاز (11/182 میکرومول در گرم وزن تازه در دقیقه)، پروتئاز (70/9 میکرومول در گرم وزن تازه در دقیقه) و پراکسیداز (99/19 میکرومول در گرم وزن تازه در دقیقه) در گیاهان مواجه شده با نمک مشاهده گردید. فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره برگ در گیاهان کنترل 90/60 درصد بود که بعد از تیمار نمک به 46/77 درصد رسید. بیشترین ترکیب فلاونوئیدی عصاره برگ روتین (770 ماکرو­گرم در میلی­گرم وزن خشک) در گیاهان شاهد و کاتچین (1110 ماکرو گرم در میلی گرم وزن خشک) در گیاهان مواجه شده با شوری بود.  به­عنوان نتیجه نهائی، تنش­شوری، علاوه­بر افزایش ملموس در فعالیت آنزیم­های کاتالاز، پراکسیداز و پروتئاز؛ محتوای فنل، کاتچین و کوئرستین را افزایش داد.
شماره‌ی مقاله: 5
متن کامل [PDF 587 kb]   (1 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1400/10/27 | پذیرش: 1401/1/23 | انتشار: 1401/5/11

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb