جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 194-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini S, Shabani L, Sabzalian M R. Effect of biostimulants on water content and micronutrients and macronutrients of Puccinellia distans under salinity stress. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 12
حسینی سعید، شبانی لیلا، سبزعلیان محمد رضا. بررسی اثر محرک‌های زیستی بر میزان آب و عناصر کم‌مصرف و پرمصرف گیاه شورزی Puccinellia distans در شرایط تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :177-194

1- گروه زیست‌شناسی دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد
2- گروه زیست‌شناسی دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد ، lshabani@gmail.com
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
محرک­های زیستی ترکیبات متنوعی با منشاء گیاهی و جانوری هستند که برای کاهش اثرات ناشی از تنش روی گیاهان استفاده می­شوند. در این مطالعه که در سال 1399 انجام شد، اثر آلگابن [محرک زیستی عصاره جلبک دریایی(SWE) ] و بنامید (محرک زیستی آمینواسیدی) بر گیاه شورزی Puccinellia distans به­منظور کاهش اثرات تنش شوری با بهبود شرایط رشد و جذب عناصر کم­مصرف و پرمصرف بررسی شد. آزمایش در یک طرح کاملاً تصادفی با اسپری آلگابن ( g/l 5/0) و بنامید (g/l 2) و آبیاری با نمک [EC=27.18 dS/m), 300 mM] بر روی نشاءهای 45 روزه کشت­شده در گلدان، انجام گرفت. نتایج نشان داد که اعمال این غلظت از شوری بطور معنی­داری سبب کاهش وزن خشک و تر اندام هوایی و ریشه، افزایش نشت غشاء، کاهش مقدار عناصر کم­مصرف و پرمصرف و فاکتور انتقال این عناصر، کاهش فاکتور تجمع مس، آهن، پتاسیم، سدیم، فسفر و روی می­شود. پیش­تیمار با محرک­های زیستی در شرایط کنترل (NSC) و شوری (SC) در همه شاخص­ها سبب کاهش اثرات تنش شوری شد و مصرف محرک زیستی بنامید در مقایسه با آلگابن، اثرات فیزیولوژیکی بهتری بر گیاه داشت. در مجموع به­نظر می­رسد که محرک­های زیستی در کاهش تنش شوری در یک گیاه شورزی سازگار به شوری نیز مؤثر بوده ولی روش و میزان مصرف محرک­های زیستی نیاز به مطالعه بیشتری دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1400/10/22 | پذیرش: 1401/1/16 | انتشار: 1401/3/3