Hosseini S, Shabani L, Sabzalian M R. Effect of biostimulants on water content and micronutrients and macronutrients of Puccinellia distans under salinity stress. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 12
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1662-fa.html
حسینی سعید، شبانی لیلا، سبزعلیان محمد رضا. بررسی اثر محرکهای زیستی بر میزان آب و عناصر کممصرف و پرمصرف گیاه شورزی
Puccinellia distans در شرایط تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :177-194
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1662-fa.html
1- گروه زیستشناسی دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد
2- گروه زیستشناسی دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد ، lshabani@gmail.com
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده: (1340 مشاهده)
محرکهای زیستی ترکیبات متنوعی با منشاء گیاهی و جانوری هستند که برای کاهش اثرات ناشی از تنش روی گیاهان استفاده میشوند. در این مطالعه که در سال 1399 انجام شد، اثر آلگابن [محرک زیستی عصاره جلبک دریایی(SWE) ] و بنامید (محرک زیستی آمینواسیدی) بر گیاه شورزی Puccinellia distans بهمنظور کاهش اثرات تنش شوری با بهبود شرایط رشد و جذب عناصر کممصرف و پرمصرف بررسی شد. آزمایش در یک طرح کاملاً تصادفی با اسپری آلگابن ( g/l 5/0) و بنامید (g/l 2) و آبیاری با نمک [EC=27.18 dS/m), 300 mM] بر روی نشاءهای 45 روزه کشتشده در گلدان، انجام گرفت. نتایج نشان داد که اعمال این غلظت از شوری بطور معنیداری سبب کاهش وزن خشک و تر اندام هوایی و ریشه، افزایش نشت غشاء، کاهش مقدار عناصر کممصرف و پرمصرف و فاکتور انتقال این عناصر، کاهش فاکتور تجمع مس، آهن، پتاسیم، سدیم، فسفر و روی میشود. پیشتیمار با محرکهای زیستی در شرایط کنترل (NSC) و شوری (SC) در همه شاخصها سبب کاهش اثرات تنش شوری شد و مصرف محرک زیستی بنامید در مقایسه با آلگابن، اثرات فیزیولوژیکی بهتری بر گیاه داشت. در مجموع بهنظر میرسد که محرکهای زیستی در کاهش تنش شوری در یک گیاه شورزی سازگار به شوری نیز مؤثر بوده ولی روش و میزان مصرف محرکهای زیستی نیاز به مطالعه بیشتری دارد.
شمارهی مقاله: 12
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1400/10/22 | پذیرش: 1401/1/16 | انتشار: 1401/3/3
ارسال پیام به نویسنده مسئول