جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 18-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abdollahi F, Jafari L, Rahimi A. Effect of organic fertilizer on some biochemical, quantitative and qualitative characteristics of white radish (Rhaphanus sativus var. longipinnatus) under drought stress conditions. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 1
عبدالهی فرزین، جعفری لیلا، رحیمی افسانه. اثر کاربرد کودهای آلی بر برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی، کمی و کیفی ترب سفید (Rhaphanus sativus) رقم لانگیپیناتوس در شرایط تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :1-18

1- گروه باغبانی و عضو هسته پژوهشی آگرواکولوژی در مناطق خشک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان ، fabdollahi@hormozgan.ac.ir
2- گروه باغبانی و عضو هسته پژوهشی آگرواکولوژی در مناطق خشک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان
3- گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان
بهبود حاصلخیزی خاک باعث افزایش تحمل گیاهان در شرایط تنش‌های محیطی از جمله تنش خشکی می‌شود. به­منظور بررسی تأثیر کودهای مختلف بر ویژگی‌های بیوشیمیایی، کمی و کیفی ترب سفید در شرایط تنش خشکی، آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی در سال زراعی 1400-1399 در دانشگاه هرمزگان انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح تنش خشکی به­عنوان فاکتور اصلی در سه سطح شاهد، متوسط و شدید به­ترتیب بر­اساس تأمین 100، 75 و 50 درصد تخلیه‌ رطوبت سهل الوصول و پنج سطح کود شامل شاهد (بدون کاربرد کود) و 100 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منابع کود اوره، کود دامی، بیوچار و ورمی‌کمپوست بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش معنی‌دار کلروفیل a و b برگ، تعداد برگ و قطر ریشه شد. بطوری‌که تنش خشکی شدید باعث کاهش میزان کلروفیل a، کلروفیل b، تعداد برگ و قطر ریشه به­ترتیب به میزان 4/29، 2/24، 4/27، 2/36 درصد در مقایسه با شاهد شد. از طرف دیگر تنش خشکی شدید باعث افزایش معنی‌دار نیترات ریشه در مقایسه با شاهد به میزان 8/41 درصد شد. کاربرد کود باعث بهبود ویژگی‌های بیوشیمیایی و کمی ترب سفید شد و بیشترین میزان رنگیزه‌های گیاهی، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز و پراکسیداز و شاخص Fv/Fm و کمترین میزان تولید مالون ‌دی‌آلدئید با کاربرد ورمی‌کمپوست بدست آمد. نتایج این پژوهش نشان داد اگر چه در شرایط تنش خشکی شدید بیشترین عملکرد ریشه با کاربرد کود اوره بدست آمد اما تفاوت معنی‌داری با سایر کودها نداشت. از طرف دیگر در این شرایط کاربرد کودهای آلی باعث حفظ ویژگی‌های کیفی ریشه ترب شدند.
دریافت: 1400/10/5 | پذیرش: 1401/1/16 | انتشار: 1401/3/2