جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 262-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi-Eskandari B, Nasirian Jazi Z, Abbaspour J, Daneshmand F. Some growth and biochemical changes of viola (Viola × wittrockiana) and Snapdragon (Antirrhinum majus) ornamental plants to freezing stress. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 16
صالحی اسکندری بهروز، نصیریان جزی زهره، عباسپور جلیل، دانشمند فاطمه. برخی تغییرات رویشی و بیوشیمیایی گیاهان زینتی بنفشه (Viola × wittrockiana) و میمونی (Antirrhinum majus) در پاسخ به تنش حاصل از دماهای انجماد. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :249-262

1- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام‌نور، ص. پ. 4697-19395 تهران، ایران ، behsalehi@gmail.com
2- دانش آموخته دانشگاه پیام‌نور اصفهان
3- دانش‌آموخته دکتری فیزیولوژی گیاهی دانشگاه اصفهان
4- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام‌نور، ص. پ. 4697-19395 تهران، ایران
قرار­گرفتن در معرض تنش یخ­زدگی موجب تغییرات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و مولکولی در گیاهان می­شود که با کاهش رشد­و­نمو همراه است. در مناطق سردسیر گونه­های حساس حذف و توزیع جغرافیایی نیز تغییر می­کند. این تحقیق به­منظور ارزیابی برخی پاسخ­های رویشی و بیوشیمیایی دو گیاه زینتی مقاوم به سرما بنفشه (Viola × wittrockiana) و میمونی (Antirrhinum majus) در شرایط تنش یخ­زدگی انجام شد. بدین منظور از کمینه دمایی دی­ماه در سه مکان مختلف گلخانه، شهر اصفهان و فریدون­شهر به­ترتیب با دمای 20 (شاهد)، 3- و 11- درجه سانتی­گراد جهت اعمال تیمار یخ­زدگی بر روی گیاهچه­های 70 روزه استفاده گردید. 15 روز پس از اعمال تیمار، وزن گیاهچه­ها و وزن خشک اندام­های هوایی هر دو گیاه با افزایش برودت هوا به­طور معنی­داری کاهش یافت. بیشترین کاهش رشد در هر دو گیاه مربوط به پایین­ترین دما بود. کاهش دما موجب افزایش مقدار کلروفیل، کاروتنوئید، آنتوسیانین، پرولین، گلایسین بتائین و مالون ‌دی‌آلدئید در آنها شد. به­نظر می­رسد افزایش رنگیزه­های فتوسنتزی و واکوئلی در کنار تجمع اسمولیت­هایی همچون پرولین و گلایسین بتائین نه­تنها موجب تغلیظ سیتوپلاسم از طریق تنظیم اسمزی در این گیاهان شده است، بلکه موجب حفظ آنها از یخ­زدگی در سرمای زیر صفر شده و اثرات مخرب یخ­زدگی در ایجاد رادیکال­های آزاد و پراکسیداسیون غشاءهای سلولی را نیز تا حدودی کاهش داده است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش دما
دریافت: 1400/9/18 | پذیرش: 1400/12/16 | انتشار: 1401/3/2