جلد 11، شماره 51 - ( جلد11، شماره 51، آذر و دی 1401 )                   جلد 11 شماره 51 صفحات 76-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

rezaei S, Azizi Fesendouz S, seyed hajizadeh H, rasouli F, yari F. Study of in vitro drought stress on the response of some genotypes of Damask rose relying on water relations. Plant Process and Function 2022; 11 (51) : 4
رضایی سارا، عزیزی فسندوز سحر، سید حاجی زاده حنیفه، رسولی فرزاد، یاری فتانه. مطالعه تنش خشکی در شرایط درون شیشه‌ای بر پاسخ برخی از ژنوتیپ های گل محمدی با تکیه بر روابط آبی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (51) :53-76

1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
2- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران ، hajizade@maragheh.ac.ir
3- سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران، ایران
گل‌محمدی یکی از قدیمی‌ترین و با ارزش‌ترین واریته­ها است که شرایط خشکی را تا حدودی تحمل می­کند. با این وجود انتخاب و شناسایی ژنوتیپ­هایی که تحمل بیشتری نسبت به خشکی دارند در توسعه کشت­و­کار آن مؤثر خواهد بود. بدین منظور آزمایشی تحت شرایط درون شیشه­ای با استفاده از پلی­اتیلن گلایکول در پنج سطح (صفر، 25، 50، 75 و 100 گرم در لیتر) بر روی چهار ژنوتیپ گل­محمدی (مراغه، ارومیه، پاکدشت و کاشان) اجرا و میزان تحمل ژنوتیپ­ها به تنش خشکی براساس صفات مربوط به روابط آبی گیاه به روش سطح پاسخ (RSM) سنجیده شد. نتایج نشان داد با افزایش شدت خشکی، درصد ماده خشک در ژنوتیپ­های مراغه، ارومیه و کاشان در مقایسه با شاهد افزایش یافت. ژنوتیپ مراغه در تنش خشکی 100 گرم بر لیتر دارای بیشترین وزن تر و خشک، کلروفیل کل، کلروفیل a و کلروفیل b و کمترین تعداد برگ و ارتفاع نسبت به سایر ژنوتیپ­ها بود. میزان کاروتنوئید در ژنوتیپ‌های ارومیه و مراغه در 100 گرم بر لیتر پلی­اتیلن گلایکول بیشتر از سایر ژنوتیپ‌ها بود. با افزایش خشکی محتوای آب برگ در ژنوتیپ­های مراغه، کاشان و ارومیه کاهش یافت. ژنوتیپ مراغه با داشتن بیشترین محتوای نسبی آب برگ، از طرفی با کاهش در کاهش رطوبتی آب، میزان آب نسبی از دست­رفته و کمبود آب اشباع، نسبت به سه ژنوتیپ دیگر عملکرد بهتری در برابر تنش خشکی نشان داد. پس از ژنوتیپ مراغه، ژنوتیپ پاکدشت نیز تا سطح 75 گرم بر لیتر پلی­اتیلن گلایکول تاحدی در برابرتنش خشکی مقاوم بود.
دریافت: 1400/9/17 | پذیرش: 1401/2/17 | انتشار: 1401/10/14