جلد 11، شماره 49 - ( جلد 11، شماره 49، مرداد و شهریور 1401 )                   جلد 11 شماره 49 صفحات 61-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jiyanpour M, Yavari A. Extraction and determination of content and composition of essential oils of vegetative and reproductive organs of Zataria multiflora. j.plant proc. func. 2022; 11 (49) :55-61
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1637-fa.html
ژیان پور منصوره، یاوری علیرضا. استخراج و تعیین ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس اندام‌های رویشی و زایشی آویشن شیرازی (Zataria multiflora). مجله فرآیند و کارکرد گیاهی 1401; 11 (49) :61-55

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1637-fa.html


1- دانشگاه هرمزگان
2- دانشگاه هرمزگان ، yavari@hormozgan.ac.ir
چکیده:   (402 مشاهده)
Zataria multiflora یکی از گیاهان دارویی باارزش و متعلق به تیره Lamiaceae می­باشد. اندام هوایی این گونه توسط مردم بومی برای طعم دادن به غذاهای محلی و همچنین برای درمان بیماری­های مختلف استفاده می­شود. در تحقیق حاضر، اندام­های مختلف (برگ، گل، ساقه و گیاه کامل) آویشن شیرازی از منطقه فنوج استان سیستان و بلوچستان جمع­آوری گردیده و از نظر مقدار اسانس و تنوع ترکیبات شیمیایی موجود در آنها مورد ارزیابی قرار گرفتند. اسانس نمونه­ها به­روش تقطیر با آب و با 3 تکرار، استخراج و ترکیبات شیمیایی آنها با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف­سنج جرمی (GC-MS) شناسایی گردید. عملکرد اسانس اندام­های مختلف شامل برگ، گل، ساقه و گیاه کامل به ترتیب 8/4، 3/5، 6/0 و 7/2 درصد (وزنی به وزنی) به­دست آمد. در مجموع 17 ترکیب در اسانس برگ و گل و 19 ترکیب در اسانس ساقه و گیاه کامل شناسایی شده که به­ترتیب 0/99، 2/99، 3/97 و 2/96 درصد از کل ترکیبات اسانس را تشکیل دادند. نتایج آنالیز ترکیب­های اسانس نشان داد تیمول (1/67-0/31 درصد)، کارواکرول (7/36-4/8 درصد) و پارا-سیمن (2/23 – 5/6 درصد) از ترکیبات عمده اسانس اندام­های مورد مطالعه گیاه آویشن شیرازی بودند. اسانس اجزای مختلف گیاه غنی از مونوترپن­های اکسیژن­دار بودند. وجود تنوع شیمیایی بارز از نظر کمی و کیفی در اسانس گیاه کامل و اندام­های مختلف آویشن شیرازی می­تواند برای صنایع دارویی، غذایی و آرایشی- بهداشتی و نیز به­نژادگران گیاهان دارویی در انتخاب اندام مناسب برای مصرف و اهداف اصلاحی مورد توجه قرار گیرد.  
شماره‌ی مقاله: 6
متن کامل [PDF 815 kb]   (56 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1400/9/15 | پذیرش: 1400/11/25 | انتشار: 1401/5/11

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb