Saedi F, Barzegar T, Ghahremani Z, Nikbakht J. Evaluation the effect of red seaweed extract on growth and physiological indices of three genotypes of squirting cucumber (Ecaballium elaterium L.). Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 10
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1619-fa.html
ساعدی فریبا، برزگر طاهر، قهرمانی زهرا، نیکبخت جعفر. ارزیابی تأثیر عصاره جلبکهای دریایی قرمز بر شاخصهای رشدی و فیزیولوژیکی سه ژنوتیپ خیار آبپران (Ecaballium elaterium L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :149-164
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1619-fa.html
1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان ، tbarzegar@znu.ac.ir
3- گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
چکیده: (1326 مشاهده)
امروزه جهت افزایش رشد و عملکرد گیاهان از کودهای زیستی جلبکی استفاده میشود. بهمنظور مطالعه تأثیر جلبکهای قرمز دریایی بر صفات رشدی و فیزیولوژیکی خیار آبپران، این پژوهش بهصورت کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1398 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه ژنوتیپ خیار آبپران ((I) ایرانی، (S) اسپانیایی و (B) بریتانیایی) بهعنوان عامل اصلی و تیمار محلولپاشی عصاره جلبک قرمز دریایی در سه سطح شامل عصاره جلبکی اکانتوفورا (:A غلظت 2 لیتر در هکتار)، عصاره جلبکی گراسیلاریا (G: غلظت 2 لیتر در هکتار) و عصاره جلبکی ترکیبی 50:50 از هر دو جلبک (AG: غلظت 2 لیتر در هکتار) و محلولپاشی با آبمقطر بهعنوان شاهد بود. نتایج نشان داد که هر سه سطح عصاره جلبکی سبب افزایش شاخصهای رشدی و فیزیولوژیکی هر سه ژنوتیپ خیار آبپران شدند. بیشترین طول بوته (88/55 سانتیمتر)، تعداد شاخه جانبی (94/12) و سطح برگ (22/312 سانتیمتر مربع) با کاربرد عصاره جلبک ترکیبی در ژنوتیپ ایرانی حاصل شد. حداکثر مقدار کلروفیل کل بهترتیب در ژنوتیپ اسپانیایی (15/26 میلیگرم بر گرم وزن تر) و ایرانی (25 میلیگرم بر گرم وزن تر) با کاربرد عصاره جلبک ترکیبی بدست آمد. همچنین بیشترین مقدار آلکالوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی در میوههای ژنوتیپ بریتانیایی مشاهد شد. در کل محلولپاشی عصاره ترکیبی دو جلبک بیشترین تأثیر را بر رشد، تعداد میوه و شاخصهای بیوشیمیایی میوه داشت، بنابراین، کاربرد ترکیبی عصاره جلبکهای دریایی قرمز برای بهبود شاخصهای رشدی و فیزیولوژیکی میوه خیار آبپران میتواند پیشنهاد شود.
شمارهی مقاله: 10
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1400/8/14 | پذیرش: 1400/11/2 | انتشار: 1401/3/2
ارسال پیام به نویسنده مسئول