جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 164-149 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saedi F, Barzegar T, Ghahremani Z, Nikbakht J. Evaluation the effect of red seaweed extract on growth and physiological indices of three genotypes of squirting cucumber (Ecaballium elaterium L.). Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 10
ساعدی فریبا، برزگر طاهر، قهرمانی زهرا، نیکبخت جعفر. ارزیابی تأثیر عصاره جلبک‌های دریایی قرمز بر شاخص‌های رشدی و فیزیولوژیکی سه ژنوتیپ خیار آب‌پران (Ecaballium elaterium L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :149-164

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان ، tbarzegar@znu.ac.ir
3- گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان
امروزه جهت افزایش رشد و عملکرد گیاهان از کودهای زیستی جلبکی استفاده می­شود. به­منظور مطالعه تأثیر جلبک­های قرمز دریایی بر صفات رشدی و فیزیولوژیکی خیار آب­پران، این پژوهش به­صورت کرت­های خرد­شده بر پایه طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1398 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه ژنوتیپ خیار آب­پران ((I) ایرانی، (S) اسپانیایی و (B) بریتانیایی) به­عنوان عامل اصلی و تیمار محلول­پاشی عصاره جلبک قرمز دریایی در سه سطح شامل عصاره جلبکی اکانتوفورا (:A غلظت 2 لیتر در هکتار)، عصاره جلبکی گراسیلاریا (G: غلظت 2 لیتر در هکتار) و عصاره جلبکی ترکیبی 50:50 از هر دو جلبک (AG: غلظت 2 لیتر در هکتار) و محلول­پاشی با آب­مقطر به­عنوان شاهد بود. نتایج نشان داد که هر سه سطح عصاره جلبکی سبب افزایش شاخص­های رشدی و فیزیولوژیکی هر سه ژنوتیپ خیار آب­پران شدند. بیشترین طول بوته (88/55 سانتی­متر)، تعداد شاخه جانبی (94/12) و سطح برگ (22/312 سانتی­متر مربع) با کاربرد عصاره جلبک ترکیبی در ژنوتیپ ایرانی حاصل شد. حداکثر مقدار کلروفیل کل به­ترتیب در ژنوتیپ اسپانیایی (15/26 میلی­گرم بر گرم وزن تر) و ایرانی (25 میلی­گرم بر گرم وزن تر) با کاربرد عصاره جلبک ترکیبی بدست آمد. همچنین بیشترین مقدار آلکالوئید کل و ظرفیت آنتی­اکسیدانی در میوه­های ژنوتیپ بریتانیایی مشاهد شد. در کل محلول­پاشی عصاره ترکیبی دو جلبک بیشترین تأثیر را بر رشد، تعداد میوه و شاخص­های بیوشیمیایی میوه داشت، بنابراین، کاربرد ترکیبی عصاره جلبک­های دریایی قرمز برای بهبود شاخص­های رشدی و فیزیولوژیکی میوه خیار آب­پران می­تواند پیشنهاد شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1400/8/14 | پذیرش: 1400/11/2 | انتشار: 1401/3/2