جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 210-195 | برگشت به فهرست نسخه ها

abdi L, asghari H R, tolyat abolhasani M, Amerian M R, Naghdi badi H. Effect of salicylic acid on growth and phytochemical characteristics of Thymus daenensis under drought irrigation. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 13
عبدی لیلا، اصغری حمیدرضا، تولیت ابوالحسنی مجید، عامریان محمدرضا، نقدی بادی حسن. تأثیر اسید سالیسیلیک بر خصوصیات رشد و فیتوشیمیایی گیاه آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak) در شرایط کم‌آبیاری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :195-210

1- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود
2- گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود ، Hamidasghari@gmail.com
3- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج
خشکی به­عنوان مهم‌ترین مشکل توسعه کشاورزی در ایران یکی از بازدارنده‌های اصلی در تولید محصولات کشاورزی به­شمار می‌رود. از آنجا که رویکرد جهانی در تولید گیاهان دارویی به سمت بهبود کمیت و کیفیت ماده مؤثره است، امروزه کاربرد اسید سالیسیلیک به­عنوان یکی از هورمون‌های گیاهی در افزایش مقاومت گیاهان به تنش‌هایی همچون خشکی افزایش یافته است. در این پژوهش اثر محلول‌پاشی اسید سالیسیلیک بر خصوصیات رشد و فیتوشیمیایی گیاه آویشن دنایی (Thymus daenensis Celak) در شرایط کم‌آبیاری مورد مطالعه قرار‌ گرفت. بدین منظور آزمایشی به­صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کاملاً تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی واقع در هلجرد کرج در سال 1396 انجام شد. نتایج نشان داد تنش کم‌آبیاری سبب کاهش معنی‌دار ارتفاع بوته، تعداد شاخه‌های جانبی، عملکرد سرشاخه‌های گلدار، کلروفیل a و کلروفیل b، درصد اسانس و ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس شامل تیمول، کارواکرول، پاراسیمن و بتاکاریوفیلین شد. از طرفی کاربرد اسید سالیسیلیک اثرات منفی شرایط کم‌آبیاری را کاهش داد. همچنین بالاترین شاخص‌های رشدی و فیتوشیمیایی در گیاهان تیمار­شده با اسید سالیسیلیک مشاهده شد. نتایج نشان داد اسیدسالیسیلیک با القای تحمل تنش موجب تعدیل خسارت‌های ناشی از تنش کم‌آبیاری در گیاه آویشن دنایی شده و سبب افزایش میزان رشد­و­نمو گیاهان تحت تنش شدند. یافته‌های این پژوهش می‌تواند برای کاهش خسارت گیاهان در مناطق کم‌آب مورد استفاده قرارگیرند.
دریافت: 1400/7/25 | پذیرش: 1400/10/14 | انتشار: 1401/3/2