جلد 12، شماره 53 - ( جلد 12، شماره 53، فروردین و اردیبهشت 1402 )                   جلد 12 شماره 53 صفحات 434-409 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi A, FarahVash F, Akbari G A, Soltani E, Mirashkari B. Effect of foliar application of titanium dioxide nanoparticles in water deficit irrigation on some morphological and physiological traits and wheat yield. Plant Process and Function 2023; 12 (53) : 25
صالحی امیرعطا، فرهوش فرهاد، اکبری غلامعباس، سلطانی الیاس، میرشکاری بهرام. تأثیر محلول‌پاشی نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیوم در شرایط کم‌آبیاری بر برخی صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک و عملکرد گندم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (53) :409-434

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران ، farahvash@iaut.ac.ir
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران، تهران، ایران
در این تحقیق به اثرات کاربرد نانو ذرات دی‌اکسیدتیتانیوم در شرایط تنش کم‌آبیاری در مراحل قبل از گلدهی و پر شدن دانه‌ها در گندم پرداخته شد. بدین منظور، این گیاه در مراحل پنجه‌زنی و خوشه­دهی توسط غلظت 02/0 درصد نانو دی‌اکسیدتیتانیوم محلول­پاشی شد و برخی صفات نظیر ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، تعداد پنجه بارور، تعداد دانه، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک ،شاخص برداشت، محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل کل، محتوای پرولین و مالون‌دی‌آلدئید و فعالیت آنزیم‌های آسکوربات پراکسیداز، و سوپر اکسید دیسموتاز مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان‌دهنده اثرات مثبت کاربرد این نانو ذرات در رشد رویشی و زایشی گیاه گندم در شرایط عادی و تنش بود، به­طوری­که در شرایط تنش خشکی موجب افزایش تعداد پنجه‌های بارور، افزایش تعداد دانه و وزن هزار دانه در مقایسه با عدم کاربرد نانو ذرات در شرایط تنش شد. در شرایط عادی و تنش کم‌آبیاری کاربرد این نانو ذرات در زمان پنجه­زنی اثرات مطلوب‌تری بر خصوصیات رویشی و عملکردی گیاه در مقایسه با زمان خوشه­دهی داشت و موجب افزایش شاخص برداشت گندم در شرایط خشکی شد. از سویی، کاربرد نانو ذرات تیتانیوم به­طور ­موثری از آثار سوء تنش خشکی در زمان‌های قبل از گلدهی و پر شدن دانه‌ها کاست و موجب افزایش فعالیت پرولین شد، همچنین کاربرد ماده مذکور با افزودن بر فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان از تجمع مالون‌دی‌آلدئید جلوگیری نمود، به­طوری­که اتفاقات اخیر موجب افزایش توانایی گندم در مواجه با شرایط تنش خشکی گردید.
دریافت: 1400/9/15 | پذیرش: 1401/4/14 | انتشار: 1402/3/7