جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 176-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khorshidi J, Shayganfar A, Babakhani F. Evaluation of essential oil content and components in different organs of Hymenocrater longiflorus Benth. growing in natural habitat of Kurdistan province. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 11
خورشیدی جلال، شایگان فر علیرضا، باباخانی فاطمه. مطالعه بازده و ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس در اندام‌های مختلف گل اروانه اورامانی (Hymenocrater longiflorus Benth.) رویش‌یافته در رویشگاه طبیعی استان کردستان. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :165-176

1- گروه علوم و مهندسی باغبانی، مرکز پژوهشی اصلاح و توسعه گیاهان دارویی، دانشگاه کردستان ، j.khorshidi@uok.ac.ir
2- گروه مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
3- گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه کردستان
گل اروانه اورامانی (Hymenocrater longiflorus Benth.) متعلق به تیره نعناعیان (Lamiaceae)، از گیاهان دارویی و معطر بومی ایران است. این گیاه دارای خواص ضد­میکروبی، ضد­قارچی و ضد­اکسایشی بوده و در طب سنتی در درمان بیماری­های پوستی استفاده می­گردد. در این پژوهش، شاخساره گیاه مذکور از رویشگاه طبیعی آن جمع­آوری و سپس اسانس اندام­های مختلف آن (برگ، گل و ساقه) با روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج گردید. آنالیز اسانس­ها به کمک دستگاه­های کروماتوگرافی گازی متصل به اسپکتروفتومتر جرمی (GC/MS) و کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز یونیزاسیون شعله­ای (GC/FID) انجام گرفت. نتایج نشان داد که میزان اسانس برگ (4/0%) به مراتب بیش­تر از گل (2/0%) و ساقه (2/0%) بود. در هر سه اندام، سزکوئی­ترپن­ها بخش عمده اسانس را تشکیل می­دادند. بیش­ترین میزان مونوترپن­های هیدروکربنه (11/20%)، مونوترپن­های اکسیژنه (36/17%)، سزکوئی­ترپن­های هیدروکربنه (69/50%) و سزکوئی­ترپن­های اکسیژنه (89/27%) به­ترتیب در اسانس اندام­های ساقه، برگ، گل و ساقه مشاهده گردید. ترکیبات غالب اسانس برگ به­ترتیب بتاالمول، بی­سیکلوسزکوئی فلاندرن، آلفاپینن و 1و8-سینئول بودند. بی­سیکلوسزکوئی فلاندرن، بتاالمول، بتاکالارن و لینالول بخش عمده اسانس گل را تشکیل می­دادند و بتاالمول، بی­سیکلوسزکوئی فلاندرن، آلفاپینن و سابینن بیش­ترین میزان را در اسانس ساقه داشتند. تنوع مشاهده­شده در میزان و ترکیبات تشکیل­دهنده اسانس اندام­های مختلف گل اروانه اورامانی می­تواند ما را در شناسایی و بهره­برداری از ژنوتیپ­های مطلوب در راستای اهلی­سازی، کشت­و­کار و اصلاح این گیاه یاری نماید.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1400/7/10 | پذیرش: 1400/8/18 | انتشار: 1401/3/2