جلد 11، شماره 51 - ( جلد11، شماره 51، آذر و دی 1401 )                   جلد 11 شماره 51 صفحات 240-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beiranvand E, Khorgami A, Rafiee M, Mir Derikvand A, Saied Hossein Vafaiee S H. Effect of foliar application of nano fertilizer and methanol on morphophysiological properties of rainfed wheat in terms of supplementary irrigation. Plant Process and Function 2022; 11 (51) : 14
بیرانوند الهام، خورگامی علی، رفیعی مسعود، میردریکوند علی، وفایی سید حسین. اثر محلول‌پاشی نانوکود و متانول بر ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک گندم دیم در شرایط آبیاری تکمیلی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (51) :225-240

1- گروه کشاورزی، واحد خرم‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم‌آباد، ایران
2- بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران ، rafieemasoud@yahoo.com
3- گروه گیاهپزشکی، واحد خرم‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم‌آباد، ایران
آبیاری تکمیلی موجب تعدیل خسارات ناشی تنش خشکی در زراعت دیم می­گردد. کاربرد نانوکود فارمکس و متانول به­صورت محلول­پاشی نیز می­تواند از جمله راه­کارهای مدیریتی مؤثر در بهبود تولید تحت شرایط دیم به­شمار روند. بدین­منظور اثر آبیاری تکمیلی، محلول­پاشی نانوکود و محلول­پاشی متانول در آزمایشی به­صورت اسپلیت- فاکتوریل با چهار تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار پرولین (به­ترتیب 31 و 26 درصد) و آنزیم آنتی­اکسیدان پراکسیداز (به­ترتیب 6/4 و 5/10 درصد) با آبیاری تکمیلی کاهش یافت و جذب عناصر غذایی ضروری پرمصرف و کم­مصرف و در­نهایت عملکرد دانه افزایش نشان داد. در شرایط عدم آبیاری تکمیلی، تفاوتی میان دو تیمار عدم محلول­پاشی و محلول­پاشی نانوکود از نظر مقدار پراکسیداز در تمامی سطوح محلول­پاشی متانول مشاهده نشد؛ اما مقدار پراکسیداز در شرایط آبیاری تکمیلی در تیمار عدم محلول­پاشی نانوکود در تمامی سطوح محلول­پاشی متانول بیشتر از تیمار محلول­پاشی نانوکود بود. با کاربرد متانول در هر دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی از مقدار پرولین و پراکسیداز کاسته شد. محلول­پاشی نانوکود با افزایش مقدار نیتروژن اندام هوایی (76 درصد) و مقدار نیتروژن دانه (16 درصد) موجب افزایش مقدار پروتئین دانه (3/3 درصد) شد. جذب عناصر توسط گیاه و غنی­سازی دانه گندم بستگی به نوع عنصر ضروری و غلظت متانول در دو شرایط دیم و آبیاری تکمیلی داشت. در مجموع، آبیاری تکمیلی، محلول­پاشی نانوکود و محلول­پاشی متانول، عملکرد دانه گندم در شرایط دیم را افزایش داد، لیکن در شرایط آبیاری تکمیلی، عملکرد دانه با افزایش محلول­پاشی متانول تا سطح 20 درصد افزایش یافت و با مصرف بیشتر متانول روند کاهشی داشت؛ اما در شرایط عدم آبیاری تکمیلی، عملکرد دانه با افزایش محلول­پاشی متانول افزایش نشان داد.
دریافت: 1400/6/21 | پذیرش: 1401/3/3 | انتشار: 1401/10/14