جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 227-211 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mahlooji M. Effects of salinity stress and Zinc application and some physiological traits on grain filling of three barley cultivars. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 14
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1573-fa.html
محلوجی مهرداد. تأثیر تنش شوری و محلول‌پاشی روی بر پر‌شدن دانه و برخی صفات فیزیولوژیک سه رقم جو. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :211-227

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1573-fa.html


استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران ، mmahlooji2000@yahoo.com
چکیده:   (982 مشاهده)
این آزمایش به­منظور بررسی تأثیر تنش شوری و محلول­پاشی کود روی بر پر­شدن دانه و برخی صفات فیزیولوژیک سه رقم جو در ایستگاه تحقیقات شوری رودشت اصفهان در سال زراعی 93-1392 به­صورت نوار خرد­شده در قالب طرح بلوک‌های کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. شوری در سه سطح (کم، متوسط و زیاد به­ترتیب 2، 10 و 18 دسی­زیمنس بر متر) به­صورت عامل عمودی، چهار سطح محلول­پاشی کود روی (نانو اکسید روی، کلات­روی، کلات + نانو و محلول­پاشی آب) به­صورت عامل افقی و سه رقم جو (موروکو، نصرت و خاتم) در فاکتور عمودی خرد شدند. نتایج نشان داد با افزایش شوری آب آبیاری، طول دوره پر­شدن دانه، فلورسانس حداقل و حداکثر، حداکثر وزن دانه کاهش و در­نتیجه عملکرد دانه کاهش یافت. محلول¬پاشی کود روی تا شوری متوسط، افزایش عملکرد دانه ارقام را به­همراه داشت. بیشترین شاخص سبزینگی (7/46)، فلورسانس حداقل (9/61) و حداکثر (2/314)، ماکزیمم وزن دانه (0367/0 گرم) در رقم خاتم مشاهده شد. مصرف کلات روی در شوری زیاد، کمترین میزان پرولین را در ارقام نصرت (4/141 میکرومول بر گرم) و خاتم (8/201 میکرومول بر گرم) تولید نمود. با افزایش شوری، مصرف کود روی باعث بالا­رفتن میزان آنزیم پراکسیداز در ارقام نصرت و خاتم گردید. در شوری زیاد، عملکرد دانه تابع رقم و نوع محلول­پاشی کود روی بود. در این سطح شوری، محلول­پاشی با کود روی در رقم موروکو، کاهش عملکرد را به­دنبال داشت؛ ولی رقم خاتم با کاربرد کلات روی، بیشترین دانه تولیدی (7/2622 کیلوگرم در هکتار) و پس از آن رقم نصرت نیز با محلول­پاشی کلات­روی (7/2454 کیلوگرم در هکتار) در جایگاه بعدی قرار داشتند به­نظر می­رسـد که حضور عنصر روی در شرایط تنش شوری از طریق افزایش سرعت پرشدن دانه، طول دوره پرشدن دانه، وزن دانه و میزان آنزیم پراکسیداز، تحمل گیاه به تنش بالا رفته، موجب کاهش میزان پرولین شده و نهایتاً موجب افزایش عملکرد دانه می­شود.
شماره‌ی مقاله: 14
متن کامل [PDF 766 kb]   (314 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1400/5/15 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1401/3/2

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb