جلد 11، شماره 47 - ( جلد 11، شماره 47- فروردین و اردیبهشت 1401 )                   جلد 11 شماره 47 صفحات 194-173 | برگشت به فهرست نسخه ها

Madadi E, Fallah S, Sadeghpour A, Barani-Beiranvand H. The effect of allochemical compounds of chamomile on changes in physiological parameters and growth of charlock mustard compared to wheat. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 12
مددی الهام، فلاح سینا، صادق‎پور امیر، بارانی بیرانوند حسین. تأثیر دگرآسیبی بابونه بر تغییرات پارامترهای فیزیولوژیکی و رشد خردل وحشی در مقایسه با گندم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :173-194

1- گروه زراعت، دانشگاه شهرکرد
2- گروه زراعت، دانشگاه شهرکرد ، falah1357@yahoo.com
3- گروه گیاه، خاک و سیستم‎های کشاورزی، دانشگاه ایلینوی جنوبی
4- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد
آلودگی­های زیست محیطی و ایجاد مقاومت در علف­های هرز نسبت به علف­کش­ها، توجه پژوهشگران را به روش­های کنتـرل بیولوژیک علف‌های هرز جلب کرده است. در این راستا، اثر غلظت‎های مختلف (50، 100 و 150 میلی‎لیتر در لیتر) عصاره اندام‎های مختلف (ریشه، اندام هوایی، کل گیاه) بابونه بر ویژگی‌های جوانه‌زنی و رشد اولیه خردل وحشی (Sinapis arvensis L.) و گندم (Triticum aestivum L.) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که افزایش غلظت عصاره بابونه سبب افزایش پراکسید هیدروژن، پراکسیداسیون لیپیدی، محتوای پرولین گیاه خردل وحشی شد، اما زیستایی سلول، سرعت جوانه‌زنی، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و شاخص بنیه گیاهچه این گیاه را کاهش داد. وزن خشک گیاهچه خردل وحشی و گندم در غلظت 150 میلی‎لیتر در لیتر در سطح احتمال 5 درصد به­ترتیب 9/58 و 3/84 گردید، به بیان دیگر این صفت در دو گیاه مذکور 41 و 7/15 درصد کاهش نشان داد. اگر چه عصاره اندام هوایی بابونه بیش‌ترین تأثیر منفی را بر صفات یاد­شده در هر دو گیاه داشت، ولی خردل وحشی پاسخ شدیدتری در مقایسه با گندم نشان داد. عصاره بابونه حتی با کم‌ترین غلظت شاخص بنیه گیاهچه خردل وحشی را سه برابر بیش‌تر از گندم کاهش داد. به­طور­کلی نتیجه‎گیری می‌شود که بر­اساس تأثیرگذاری شدید عصاره بابونه بر توقف رشد علف هرز خردل وحشی و تأثیر اندک بر گیاهچه گندم، می‌توان آن را به‌عنوان کاندیدایی قابل تأمل برای تولید علف‌کش طبیعی در مزارع گندم معرفی نمود. علاوه بر این بقایای این گیاه در تناوب با گندم به کنترل علف هرز خردل وحشی و کاهش مصرف علف‎کش­های شیمیایی کمک می‎نماید.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1400/4/31 | پذیرش: 1400/6/30 | انتشار: 1401/2/26