جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 78-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

azimi M, dadras A, taheri M, abdollahi A. Effect of cold stress on biochemical and physiological characteristics in some olive cultivars. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 5
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1566-fa.html
عظیمی محمود، دادرس احمدرضا، طاهری مهدی، عبدالهی عزیز. اثر تنش سرما بر خصوصیات بیوشیمیایی و فیزیولوژیک برخی ارقام زیتون. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :65-78

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1566-fa.html


1- بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان ، mahmoud.azimiir@gmail.com
2- بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان
3- بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان
4- کارشناس بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان
چکیده:   (1206 مشاهده)
این آزمایش برای بررسی وضعیت حساسیت به سرمای 11 رقم تجاری، سه رقم تازه معرفی­شده و دو ژنوتیپ در دست معرفی زیتون انجام شد. پس از وقوع سرمازدگی در بهمن­ماه سال 1398 در منطقه طارم استان زنجان تعداد سه درخت از هر رقم انتخاب شدند. علائم ظاهری سرمازدگی بر­اساس شاخص مشاهده­ای یادداشت برداری شدند. همچنین تبادلات گازی (هدایت روزنه­ای، تعرق و فتوسنتز)، میزان پرولین، رنگدانه­ها و عناصر غذایی برگ اندازه­گیری شدند. ارزیابی شدت سرمازدگی براساس شاخص مشاهده­ای نشان داد بین ارقام برای تحمل به سرمازدگی تفاوت زیادی وجود داشت. تجزیه به مؤلفه­های اصلی ارقام و ژنوتیپ­های متحمل و حساس به سرمازدگی را از هم متمایز نمود. ارقام زرد، گروسان، ابوسطل، کنسروالیا، پیکوال و کورنیکابرا به­عنوان ارقام متحمل به سرما گروه­بندی شدند. ارقام دیره، مشکات، امین و کرونیکی بعنوان ارقام کاملاً حساس به سرما معرفی شدند. از بین صفات متعدد مورد ارزیابی برای غربالگری ارقام و ژنوتیپ­های زیتون، دو ویژگی میزان پرولین و رنگدانه (شاخص اسپد)، در تجزیه تابع تشخیص به­عنوان مهم­ترین صفات متمایز­کننده ارقام از لحاظ تحمل به سرما شناسایی شدند.
شماره‌ی مقاله: 5
واژه‌های کلیدی: پرولین، تبادلات گازی، زیتون، سرمازدگی
متن کامل [PDF 1095 kb]   (562 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش دما
دریافت: 1400/4/29 | پذیرش: 1400/8/11 | انتشار: 1401/3/2

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb