azimi M, dadras A, taheri M, abdollahi A. Effect of cold stress on biochemical and physiological characteristics in some olive cultivars. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 5
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1566-fa.html
1- بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان ، mahmoud.azimiir@gmail.com
2- بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان
3- بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان
4- کارشناس بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان
چکیده: (1206 مشاهده)
این آزمایش برای بررسی وضعیت حساسیت به سرمای 11 رقم تجاری، سه رقم تازه معرفیشده و دو ژنوتیپ در دست معرفی زیتون انجام شد. پس از وقوع سرمازدگی در بهمنماه سال 1398 در منطقه طارم استان زنجان تعداد سه درخت از هر رقم انتخاب شدند. علائم ظاهری سرمازدگی براساس شاخص مشاهدهای یادداشت برداری شدند. همچنین تبادلات گازی (هدایت روزنهای، تعرق و فتوسنتز)، میزان پرولین، رنگدانهها و عناصر غذایی برگ اندازهگیری شدند. ارزیابی شدت سرمازدگی براساس شاخص مشاهدهای نشان داد بین ارقام برای تحمل به سرمازدگی تفاوت زیادی وجود داشت. تجزیه به مؤلفههای اصلی ارقام و ژنوتیپهای متحمل و حساس به سرمازدگی را از هم متمایز نمود. ارقام زرد، گروسان، ابوسطل، کنسروالیا، پیکوال و کورنیکابرا بهعنوان ارقام متحمل به سرما گروهبندی شدند. ارقام دیره، مشکات، امین و کرونیکی بعنوان ارقام کاملاً حساس به سرما معرفی شدند. از بین صفات متعدد مورد ارزیابی برای غربالگری ارقام و ژنوتیپهای زیتون، دو ویژگی میزان پرولین و رنگدانه (شاخص اسپد)، در تجزیه تابع تشخیص بهعنوان مهمترین صفات متمایزکننده ارقام از لحاظ تحمل به سرما شناسایی شدند.
شمارهی مقاله: 5
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش دما دریافت: 1400/4/29 | پذیرش: 1400/8/11 | انتشار: 1401/3/2
ارسال پیام به نویسنده مسئول