جلد 12، شماره 53 - ( جلد 12، شماره 53، فروردین و اردیبهشت 1402 )                   جلد 12 شماره 53 صفحات 122-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

gorzi R, bernard F, ghalamboran M. Effect of salicylic acid and ziziphus jujube (Ziziphus jujube) fruit extract on the production and release of yellow pigments by safflower (Carthamus tinctorius L.) root culture. Plant Process and Function 2023; 12 (53) : 7
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1563-fa.html
گرزی راحله، برنارد فرانسواز، قلمبران محمدرضا. مقایسه تأثیر الیسیتورهای عصاره میوه عناب (Ziziphus jujube) و اسید سالیسیلیک بر تولید رنگیزه زرد در کشت ریشه گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (53) :107-122

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1563-fa.html


1- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، F_bernard256@yahoo.fr
چکیده:   (596 مشاهده)
گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) متعلق به خانواده Asteraceae دارای ترکیبات فلاونوئیدی مانند رنگیزه­های کینوشالکونی است که خاصیت دارویی دارند. این رنگیزه­ها در گل این گیاه فراوان هستند ولی دیده شده که ریشه این گیاه در شرایط in vitro توان تولید بالای این رنگیزه­ها را دارد. یکی از راه­های افزایش تولید ترکیبات ثانویه در کشت­بافت استفاده از الیسیتورهای متفاوت است. در این مطالعه از عصاره میوه عناب و اسید سالیسیلیک (SA) به­عنوان الیسیتور استفاده شد. ریشه­های رشد کرده ابتدا در محیط­کشت پایه موراشینگ و اسکوگ (MS) مایع برای تولید انبوه به­صورت استاتیک کشت داده شدند. سپس ریشه­ها همراه با عصاره میوه عناب (صفر، 01/0، 05/0، 1/0، 5/0 و 1 درصد) و اسید سالیسیلیک (صفر، 500 میکرومولار) واکشت داده شدند. بعد از 20 روز رنگیزه­های فلاونوئیدی زرد محیط و ریشه با روش اسپکتروفتومتری اندازه­گیری شد و نتایج نشان داد که عصاره آبی میوه عناب از بافت ریشه در برابر پراکسیداسیون لیپید محافظت کرده و این امر سبب افزایش رشد ریشه­ها و نیز افزایش رنگیزه زرد A و B در بافت ریشه شد اما این رنگیزه­ها در محیط­کشت آزاد نشدند. اما تیمار اسید سالیسیلیک، بر پراکسیداسیون لیپید اثر گذاشته که منجر به کاهش رشد و افزایش نشت رنگیزه­های A و B در محیط­کشت شد. بنابراین می­توان نتیجه گرفت تیمار اسید سالیسیلیک برای افزایش مقدار رنگیزه­های زرد رنگ نوع A و B بهتر از تیمار عصاره میوه عناب است.
شماره‌ی مقاله: 7
متن کامل [PDF 1017 kb]   (270 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1400/4/25 | پذیرش: 1401/5/5 | انتشار: 1402/3/7

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb