جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 34-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amooaghaie R, Majidi M, Farhadian S. Impact of nano-TiO2 on salt stress tolerance of Carum copticum. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 2
عمواقایی ریحانه، مجیدی مینا، فرهادیان صادق. اثر نانو‌ذرات دی‌اکسید تیتانیوم بر تحمل تنش شوری در گیاه زنیان (Carum copticum L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :19-34

1- گروه زیست‌شناسی دانشگاه شهرکرد ، rayhanehamooaghaie@yahoo.com
2- گروه زیست‌شناسی دانشگاه شهرکرد
در مناطق خشـک و نیمـه­خشـک ماننـد ایـران، شوری آب و خاک تهدیدی مهم برای رشد گیاهان و کشاورزی محسـوب می­شود. ثابت شده است که نانو­ذرات دی­اکسید تیتانیوم به رشد گیاهان کمک می­کند و تحمل تنش در گیاهان را افزایش می­دهد. بنابراین، در پژوهش حاضر، آزمایشی گلدانی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه سطح شوری (صفر، 50، 100 میلی­گرم در لیتر سدیم­کلرید) و پنج سطح محلول­پاشی نانو­ذرات دی­اکسید تیتانیوم (صفر، 10، 20، 40، 80 میلی­گرم در لیتر) انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک، وزن تر و خشک گیاه، میزان کلروفیل a, bو محتوای نسبی آب گیاه بطور معنی­داری کاهش یافت، اما محتوای مالون دی­آلدئید، کاروتنوئیدها، پرولین و فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانیSOD  و  APXافزایش یافت. محلول­پاشی نانو­ذرات دی­اکسید تیتانیوم در غلظت­های مناسب (اغلب 20 و 40 میلی­گرم در لیتر) رشد را بهبود داد و باعث افزایش میزان کلروفیل a, b، کاروتنوئید، محتوای نسبی آب، میزان پرولین و فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانیSOD  و  APX شد و میزان پراکسیداسیون لیپیدی غشاها را کاهش داد. اثر کاربرد 80 میلی­گرم در لیتر نانو­ذرات دی­اکسید تیتانیوم بر پارامترهای رشد و محتوای رنگیزه­های فتوسنتزی کمتر از اثر غلظت 20 و 40 میلی­گرم بر لیتر نانو­ذرات بود و میزان پراکسیداسیون لیپیدی غشاها را تحت هر دو شرایط شور و غیر­شور افزایش داد. در مجموع می‌توان گفت که غلظت مناسب نانو­ذرات دی­اکسید تیتانیوم از طریق افزایش پرولین و تحریک سیستم آنتی­اکسیدانی باعث حفاظت گیاه در برابر تنش اسمزی و اکسیداتیو ناشی از تنش شوری شده است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1400/4/22 | پذیرش: 1400/9/27 | انتشار: 1401/3/2