Fahim S, Ghanbari A, Naji A M, Shokohian A A, Maleki Lajayer H. Impact of drought stress on morphological and physiological traits in some Iranian grape cultivars. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 16
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1556-fa.html
فهیم سمیه، قنبری علیرضا، ناجی امیرمحمد، شکوهیان علی اکبر، ملکی لجایر حسن. تأثیر تنش خشکی روی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در برخی ارقام انگور ایرانی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :249-266
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1556-fa.html
1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی ، ghanbari66@uma.ac.ir
3- گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد
4- گروه کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده: (1907 مشاهده)
کمبود بارش و افزایش دما در بسیاری از مناطق باعث بروز مشکلاتی در کشت و کار محصولات کشاورزی شده است. با توجه به اهمیت انگور بهعنوان محصولات مهم اقتصادی در باغبانی، شناسایی و کاربرد ارقام مقاوم به تنش خشکی یکی از گامهای اولیه و مهمترین اهداف در برنامههای اصلاحی این گیاه است. برای این منظور یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1399 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل سطوح مختلف تنش خشکی و شش رقم از انگور بود. در این تحقیق سطح برگ، تعداد برگ، طول شاخه، محتوای نسبی آب برگ، میزان کلروفیل کل، کاروتنوئید، میزان نشت یونی، مالون دیآلدئید، کل قند محلول، پرولین و میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز، پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز مورد اندازهگیری قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش سطح تنش خشکی در شش رقم انگور میزان پارامترهای رشدی گیاه، محتوای نسبی آب برگ، میزان رنگیزههای فتوسنتزی بهطور معنیداری (P<0.01) کاهش یافت که بیشترین کاهش در سطح تنش 25 درصد نیاز آبی مشاهده شد. همینطور با افزایش سطح تنش خشکی میزان نشت یونی، مالون دیآلدئید، کل قند محلول، پرولین و میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان در بیشتر ارقام افزایش معنیداری پیدا کرد. با افزایش تنش خشکی به 25% رطوبت ظرفیت مزرعه بیشترین و کمترین درصد کاهش سطح برگ در مقایسه با شاهد بهترتیب در رقم کوپک بوغان (68%) و قره شیلیق (45%) مشاهده شد. در بین ارقام مورد مطالعه، بیشترین و کمترین میزان نشت یونی بهترتیب در ارقام آقشیلیق و قرهشیلیق که دارای مقادیر 9/36 % و 8/32 % بودند، مشاهده شد. بیشترین میزان پرولین در بین ارقام مورد مطالعه در رقم قرهشیلیق (14/0 مایکرومول بر گرم وزن تر) و کمترین آن در رقم کوپکبوغان (067/0 مایکرومول بر گرم وزن تر) بدست آمد. همچنین بیشترین و کمترین میزان آنزیم کاتالاز در بین شش رقم مورد مطالعه انگور بهترتیب در رقم قرهشیلیق (02/3 مایکرومول بر گرم وزن تر در دقیقه) و کوپکبوغان (41/1 مایکرومول بر گرم وزن تر در دقیقه) بدست آمد. بیشترین میزان آنزیم پراکسیداز در رقم توکیلگن (86/5 مایکرومول بر گرم وزن تر در دقیقه) و کمترین میزان در رقم رسمی (39/1 مایکرومول بر گرم وزن تر در دقیقه) بدست آمد. نتایج حاصل نشان داد که رقمهای آقشیلیق و کوپکبوغان از ارقام حساس به خشکی و رقم قرهشیلیق و توکیلگن از ارقام مقاوم به خشکی و بقیه ارقام نیمهحساس به خشکی هستند.
شمارهی مقاله: 16
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش خشكي دریافت: 1400/4/9 | پذیرش: 1400/7/19 | انتشار: 1401/2/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول