جلد 12، شماره 53 - ( جلد 12، شماره 53، فروردین و اردیبهشت 1402 )                   جلد 12 شماره 53 صفحات 70-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Janbazi Rudsari M, Doroudian H, Mohammadian Roushan N, Sadeghi S M, Ashouri M. Effect of gypsum, mycorrhiz and municipal solid waste compost on grain characteristics and antioxidant enzymes activity of peanut in the field cultivation. Plant Process and Function 2023; 12 (53) : 4
جانبازی رودسری مریم، دورودیان حمیدرضا، محمدیان روشن ناصر، صادقی سید مصطفی، عاشوری مجید. تأثیر گچ، میکوریز و کمپوست زباله جامد شهری بر ویژگی‌های دانه و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان بادام‌زمینی در کشت مزرعه‌ای. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (53) :51-70

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران ، agroecologist.hamid@gmail.com
بادام زمینی غنی از پروتئین و انرژی بوده و در اکثر کشورها جهت تأمین نیازهای غذایی استفاده می­شود. در این مطالعه تأثیر گچ، کمپوست زباله جامد شهری و میکوریزا بر ویژگی­های دانه و فعالیت کاتالاز و پراکسیداز بادام زمینی طی دو سال زراعی در قالب طرح اسپلیت پلات فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفت. در سال زراعی اول، بیشترین تعداد غلاف (33/121 عدد در بوته)، طول دانه (07/22 میلی­متر)، وزن هزار دانه (92/117 گرم)، تعداد دانه (33/156 عدد در بوته) و عملکرد دانه (2/13746 کیلوگرم در هکتار) به­ترتیب با وجود میکروریزا و عدم کاربرد گچ و کمپوست، کاربرد 150 کیلوگرم در هکتار گچ با وجود میکوریزا و بدون کاربرد کمپوست، بدون وجود میکوریزا و کاربرد شش تن در هکتار کمپوست و با وجود میکوریزا، بدون کاربرد گچ و استفاده از چهار تن در هکتار کمپوست بدست آمد. در سال زراعی دوم، بیشترین فعالیت کاتالاز و پراکسیداز (18/36 و 26/92 واحد در میلی­گرم پروتئین)، مقدار کلسیم و آهن دانه (45/7 و 57/88 میلی­گرم در کیلوگرم)، درصد روغن (76/54 درصد) و درصد پروتئین (62/27 درصد) به­ترتیب با وجود میکوریزا، کاربرد 150 کیلوگرم در هکتار گچ و هشت تن در هکتار کمپوست، با وجود میکوریزا و عدم کاربرد گچ و افزودن هشت تن در هکتار کمپوست، عدم کاربرد گچ، با وجود میکوریزا و کاربرد چهار تن در هکتار کمپوست و با وجود میکوریزا و کاربرد 150 کیلوگرم در هکتار گچ و دو تن در هکتار کمپوست بدست آمد. در این مطالعه استفاده همزمان از کمپوست زباله جامد شهری و میکوریزا پیشنهاد می­شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1400/11/1 | پذیرش: 1401/4/14 | انتشار: 1402/3/7