جلد 11، شماره 47 - ( جلد 11، شماره 47- فروردین و اردیبهشت 1401 )                   جلد 11 شماره 47 صفحات 158-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farjad Tehrani S, Bernard F, Soleimani H. Accumulation of Cadmium in Narcissus tazetta L. ornamental plant and its effect on growth character and zinc uptake under In vitro condition. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 10
فرجاد تهرانی شبنم، برنارد فرانسواز، سلیمانی حمیرا. تجمع کادمیوم در گیاه زینتی نرگس (Narcissus tazetta L.) و اثر آن بر شاخص‌های رشد و جذب عنصر روی تحت شرایط کشت درون شیشه‌ای. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :145-158

1- گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس، تهران ، moho_plant@yahoo.com
استفاده از گیاهان زینتی در گیاه­پالایی، به لحاظ جلوگیری از ورود فلزات سنگین به زنجیره غذایی و از سویی زیبایی آن­ها در محیط زیست بسیار مورد توجه است. امروزه، تکنیک کشت­بافت به­عنوان یک سیستم مدل برای پیش­بینی پاسخ گیاه به آلاینده­های محیطی استفاده می­شود. در پژوهش حاضر به­منظور بررسی توانایی گیاه زینتی نرگس (Narcissus tazetta L.)  در پاکسازی محیط از آلاینده کادمیوم، ریزازدیادی این گیاه طی سه مرحله القا، تکثیر و تولید پیاز به­صورت درون شیشه­ای (in vitro) صورت گرفت و گیاهچه­های حاصل در محیط­کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) جامد به­مدت دو هفته تحت تیمار کلرید کادمیوم با سه غلظت (1، 2 و 5 میلی­مولار) قرار گرفتند. نتایج نشان داد که گیاهچه­های نرگس قادر به تجمع مقادیر زیادی کادمیوم هستند و با افزایش غلظت کادمیوم در محیط، انباشتگی آن در گیاهچه­ها افزایش می­یابد؛ به­طوریکه در تیمار mM 5 مقدار کادمیوم در ریشه­ها، پیازها و برگ­های گیاهچه­ها به­ترتیب 84/7502، 45/1971 و 60/398 میکروگرم در گرم وزن خشک بود. افزایش غلظت کادمیوم در محیط موجب کاهش وزن خشک، مقدار رنگیزه­ها، جذب عنصر روی و فعالیت آنزیم پراکسیداز شد. در تیمار 1 میلی­مولار کلرید کادمیوم شاخص تحمل 95/0 بود که با افزایش غلظت کادمیوم، میزان تحمل گیاهچه­ها کاهش یافت. فاکتور انتقال در گیاهچه­ها، کمتر از یک و فاکتور تغلیظ زیستی بیشتر از یک بود و این نشان می­دهد که گیاه نرگس می­تواند به­عنوان جایگزینی مناسب برای تثبیت آلاینده کادمیوم پیشنهاد شود که البته مستلزم مطالعات بیشتر در خاک است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1400/3/8 | پذیرش: 1400/8/1 | انتشار: 1401/2/26