جلد 11، شماره 47 - ( جلد 11، شماره 47- فروردین و اردیبهشت 1401 )                   جلد 11 شماره 47 صفحات 171-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghanbari M, Farahmand H, Nasibi F. A study on the effect of seaweed extract carrageenan and salicylic acid (as bio stimulants) on growth and tolerance to chilling stress in bedding plant Impatiens Walleriana. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 11
قنبری مینا، فرهمند همایون، نصیبی فاطمه. بررسی اثر عصاره جلبک دریایی کاراجینان و سالیسیلیک اسید به‌عنوان محرک‌های زیستی بر رشد و تحمل به تنش سرما در گیاه بستر‌ساز حنا (Impatiens walleriana). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :159-171

1- گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان
2- بخش علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز
3- گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه شهید باهنر کرمان ، nasibi2002@yahoo.com
کاراجینان و سالیسیلیک اسید از محرک­های زیستی هستند که با اثر بر فرآیندهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه در مقاومت به تنش دخالت دارند. در این مطالعه کاراجینان در دو غلظت 5/0 و 1 گرم بر لیتر و سالیسیلیک اسید در دو غلظت 5/0 و 1 میلی­مولار برای پیش­تیمار محلول پاشی برگی استفاده شد. این مطالعه با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار صورت گرفت. پیش­تیمارها در مرحله شش برگی اعمال شدند و محلول­ها در فاصله 10 روز برای پنج مرتبه در اوایل صبح بر روی گیاه اسپری شدند. بعد از یک روز از اعمال آخرین  پیش­تیمار، تعدادی از گلدان‌ها به­مدت 24 ساعت به داخل یخچال با دمای 5 درجه سانتی‌گراد برای تیمار سرما منتقل شدند، سپس گلدان‌ها به گلخانه برگشت داده شدند و بعد از یک روز نمونه‌ها از گلدان‌های سرما­دیده و گلدان‌های شاهد جمع‌آوری شدند. در این تحقیق مشاهده شد پیش­تیمار گیاهان با کاراجینان و سالیسیلیک اسید باعث افزایش تمام پارامترهای رشد، افزایش اسمولیت­ها (شامل قندهای محلول و پرولین)، افزایش فعالیت آنزیم‌های آنتی­اکسیدان شامل کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز شد، اما شاخص­های تنش اکسیداتیو مانند نشت یونی، مالون دآلدهید و محتوی پراکسید هیدروژن را کاهش دادند. بهترین نتیجه در این آزمایش با کاربرد کاراجینان 1 گرم بر لیتر و 5/0 میلی­مولار سالیسیلیک اسید بدست آمد. این نتایج بیان می‌کند که کاراجینان و سالیسیلیک اسید با افزایش پارامترهای حفاظتی گیاه تا حدودی باعث افزایش مقاومت به تنش سرما در گل‌های بسترساز حنا گردید. به­نظر می‌رسد که این ترکیبات به­عنوان محرک­های زیستی می­توانند برای مدیریت تنش سرما در سایر گیاهان زینتی نیز مناسب باشند و بتوان از این مواد برای کاهش سرمازدگی‌های پاییزه و زمستانه گیاهان استفاده نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش دما
دریافت: 1400/2/15 | پذیرش: 1400/6/23 | انتشار: 1401/2/26