جلد 11، شماره 47 - ( جلد 11، شماره 47- فروردین و اردیبهشت 1401 )                   جلد 11 شماره 47 صفحات 339-323 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beiramnvand F, Zahedi B, Rezaei Nejad A. Investigation of the effect of selenium foliar application on morphophysiological and biochemical characteristics of ornamental salvia under irrigation regime. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 20
بیرانوند فرهاد، زاهدی بهمن، رضایی نژاد عبدالحسین. بررسی تأثیر محلول‌پاشی سلنیوم بر ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه سلوی زینتی تحت رژیم‌های مختلف آبیاری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :323-339

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد ، Zahedi.b@lu.ac.ir
3- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد
با توجه به تغییرات آب­و­هوایی، کمبود منابع آبی و همچنین اهمیتی که کشت گیاهان زینتی در فضای سبز دارد، برای مدیریت بهتر آب و افزایش تحمل به تنش خشکی، آزمایش حاضر با هدف بررسی تأثیر محلول‌پاشی سلنیوم در کاهش اثرات منفی کم­آبی بر برخی ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه سلوی زینتی انجام شد. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه سطح رژیم آبیاری (تخلیه پس از 10 (شاهد)، 20 و 30 درصد رطوبت از حد ظرفیت زراعی) و چهار سطح سلنات سدیم (صفر، 5/0، 1 و 5/1 میکرومولار) در شرایط گلخانه‌ای انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد سطوح رژیم آبیاری پس از تخلیه 20 و 30 درصد از حد ظرفیت زراعی باعث کاهش ارتفاع گیاه، سطح برگ، محتوای نسبی آب برگ و افزایش نشت الکترولیت و غلظت مالون دی­آلدئید شد. کاربرد سلنیوم در غلظت‌های 5/0 و 1 میکرومولار، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی از جمله کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز و محتوای نسبی آب برگ و غلظت رنگدانه‌های فتوسنتزی را افزایش و در مقابل غلظت مالون دی­آلدئید و نشت یونی را کاهش داد. با این وجود سلنیوم در غلظت‌ 5/1 میکرومولار تأثیر منفی بر ویژگی‌های ذکر شده داشت. به­طور­کلی، نتایج داده‌ها نشان داد که کمبود آب تأثیر منفی روی رشد­و­نمو گیاهان سلوی زینتی دارد. سلنیوم در رژیم­های مختلف آبیاری در غلظت‌های پایین باعث بهبود رشد رویشی و زایشی گیاهان سلوی زینتی شد اما در غلظت‌های بالاتر تأثیر منفی بر پارامترهای مذکور داشت.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1400/1/21 | پذیرش: 1400/7/19 | انتشار: 1401/2/26