kazemi B, Ranjbar M, Rezayatmand Z, Ahadi A M. Examination of the effect of application time of titanium and methyl jasmonate nanoparticles on physiological, growth, and biochemical characteristics of Savory Daenesis (Satureja hortensis L). Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 20
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1524-fa.html
کاظمی بهناز، رنجبر منیره، رضایتمند زهرا، احدی علی محمد. اثر زمان کاربرد نانوذرات تیتانیوم و متیل جاسمونات بر ویژگیهای فیزیولوژیک، رشدی و بیوشیمیایی گیاه مرزه دنایی (Satureja hortensis L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :315-337
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1524-fa.html
1- گروه زیستشناسی دانشگاه آزاد فلاورجان اصفهان، ایران
2- گروه زیستشناسی دانشگاه آزاد فلاورجان اصفهان، ایران ، ranjbarmonir@yahoo.com.
3- گروه ژنتیک، دانشکده علوم، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکیده: (1450 مشاهده)
بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی متیل جاسمونات با غلظتهای (صفر، 1/0، 1 و 10) میلیمولار و نانوذرات تیتانیوم با غلظتهای(صفر، 20، 30 و 40) میکرومولار بر شاخصهای فیزیولوژیکی گیاه مرزه دنایی، آزمایش مزرعهای در شهر اصفهان در تابستان 1398 به شکل فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی و سه تکرار با دو عامل در چهار سطح در دو زمان برداشت 48 و 24 اجـرا شـد. نتایج پژوهش نشان داد در مقایسه با تیمار شاهد، تیمارهای متیل جاسمونات باعث افزایش معنادار در سطح 1% در سطح برگ، وزن تر برگ، وزن خشک برگ و طول بخش هوایی در 48 ساعت پس از آخرین تیمار شده است. تیمارهای نانوذره تیتانیوم باعث افزایش معناداری در سطح 1% در عرض برگ، سطح برگ، وزن خشک برگ، وزن تر برگ و طول بخش هوایی گیاه شدند و همچنین میزان فلاونوئید افرایش معناداری در غلظت 30 میکرومولار در سطح 1% داشت. در تیمارهای توأم در 48 ساعت پس از آخرین تیمار، در وزن خشک برگ، سطح برگ، وزن تر برگ و طول بخش هوایی افزایش معنادار در سطح 1% دیده شد و افزایش معناداری درسطح 5 % در میزان فلاونوئید و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز مشاهده گردید. از پژوهش حاضر نتیجهگیری شد که زمان مناسب برداشت محصول 48 ساعت پس از آخرین تیمارها است و همچنین بهکار بردن توأم غلظتهای متیل جاسمونات 1یا 1/0 میلیمولار با نانوذره 40 میکرومولار و متیل جاسمونات 10 میلیمولار با نانوذره 30 میکرومولار بر روی گیاه اثر مثبت داشته و میتواند باعث افزایش رشد و فاکتورهای بیوشیمیایی گیاه مرزه شود.
شمارهی مقاله: 20
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1400/3/31 | پذیرش: 1400/8/18 | انتشار: 1401/3/2
ارسال پیام به نویسنده مسئول