جلد 10، شماره 45 - ( جلد 10، شماره 45- آذر و دی 1400 )                   جلد 10 شماره 45 صفحات 248-235 | برگشت به فهرست نسخه ها

Paravar A, Maleki Farahani S, Rezazadeh A. The effect of mycorrhiza on catalase enzyme activity and growth and qualitative characteristics of Lady's mantle (Lallemantia royleana) under deficit irrigation. Plant Process and Function 2021; 10 (45) : 15
پراور آرزو، ملکی فراهانی سعیده، رضازاده علیرضا. اثر مایکوریزا بر فعالیت آنزیم کاتالاز، ویژگی‌های رشد و کیفی بالنگو شیرازی (Lallemantia roylana) در شرایط تنش آبیاری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (45) :235-248

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران ، maleki@shahed.ac.ir
3- گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران
به­منظور بررسی اثر مایکوریزا بر فعالیت آنزیم کاتالاز، ویژگی­های رشد و کیفی بالنگو شیرازی در شرایط کم­آبیاری به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در سال 1398-1399 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل رژیم آبیاری (30%، 60% و 90% تخلیه آب قابل استفاده خاک) و کود زیستی مایکوریزا (تلقیح و عدم تلقیح) بود. با کاهش شدید مقدار رطوبت (90% تخلیه آب قابل استفاده خاک)، صفات جوانه­زنی، فعالیت آنزیم کاتالاز، عملکرد بذر و زیست­توده و خصوصیات کیفی بذر کاهش یافت و بیش­ترین مقاومت و بهترین پاسخ گیاه به رژیم آبیاری در سطح 60 % تخلیه آب قابل استفاده خاک مشاهده شد. تلقیح مایکوریزا نسبت به عدم تلقیح مایکوریزا اثر مثبت معنی­دار و افزایشی بر بهبود رشد، عملکرد و ویژگی کیفی و آنزیمی بالنگو داشت. گیاهان تلقیح­شده درصد جوانه­زنی (100 درصد)، سرعت جوانه­زنی، عملکرد دانه (75/1333 کیلوگرم در هکتار)، محتوای کلروفیل، درصد موسیلاژ، درصد فسفر بذر و درصد روغن بذر و فعالیت آنزیمی کاتالاز بالاتر و بهتری تحت رژیم آبیاری 60% تخلیه آب قابل استفاده خاک در مقایسه با گیاهان تلقیح نشده تحت دیگر رژیم­های آبیاری داشتند. کم­ترین مقدار رشد، عملکرد و ویژگی کیفی و آنزیمی در گیاهان تلقیح­نشده در%90 تخلیه آب قابل استفاده خاک مشاهده شد. نتایج نشان داد که ریشه­های بالنگو شیرازی پاسخ مثبتی به همزیستی با قارچ­های مایکوریزا در شرایط تنش خشکی نشان داد.
دریافت: 1399/12/16 | پذیرش: 1400/2/7 | انتشار: 1400/9/29