جلد 10، شماره 44 - ( جلد 10شماره 44- مهر و آبان 1400 )                   جلد 10 شماره 44 صفحات 218-193 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ansari A, Andalibi B, Zarei M, Shekari F. Interaction of mycorrhizal fungi and putrescine on physiological characteristics, growth and yield of Lallemantia iberica under Pb stress conditions. Plant Process and Function 2021; 10 (44) :193-218
انصاری آیدا، عندلیبی بابک، زارعی مهدی، شکاری فرید. برهم کنش قارچ ریشه و پوترسین بر خصوصیات فیزیولوژیکی، رشد و عملکرد بالنگوی شهری (Lallemantia iberica) در شرایط تنش سرب. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (44) :193-218

1- دانشگاه زنجان
2- دانشگاه زنجان ، andalibi@znu.ac.ir
3- دانشگاه شیراز
در دو دهه اخیر آلودگی خاک­ها به فلزات سنگین در بسیاری از مناطق زراعی افزایش یافته است. از این­رو برای بررسی اثر تعامل قارچ ریشه و پوترسین بر خصوصیات فیزیولوژیکی، غلظت سرب و عملکرد بالنگوی شهری تحت تنش سرب، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال 1397 انجام شد. آزمایش شامل سرب در چهار سطح (0، 300، 600 و 900 میلی­گرم در کیلوگرم خاک از منبع نیترات سرب)، قارچ ریشه در سه سطح (عدم تلقیح، Funneliformis mosseae و Rhizophagus intraradices) و پوترسین در سه سطح (0، 5/0 و 1 میلی­مولار) بود. نتایج نشان داد که در بین سطوح سرب، 900 میلی­گرم در کیلوگرم باعث بیشترین کاهش در شاخص سبزینگی، محتوی نسبی آب، ارتفاع، وزن خشک گیاه، طول ریشه و عملکرد دانه شد و نشت یونی، غلظت سرب گیاه، کلونیزاسیون و محتوی پرولین را افزایش داد. در تمام سطوح سرب، هر دو گونه قارچ به ویژه F. mosseae موجب افزایش شاخص سبزینگی، محتوی نسبی آب، ارتفاع، وزن خشک گیاه، طول ریشه و عملکرد و کاهش غلظت سرب گیاه شدند. در تمام سطوح سرب، غلظت 5/0 میلی­مولار پوترسین نشت یونی و غلظت سرب گیاه را کاهش و محتوی پرولین، وزن خشک گیاه، عملکرد و کلونیزاسیون را افزایش داد. در تمامی صفات، پوترسین با F. mosseae اثر هم­افزایی داشت ولی فقط غلظت 5/0 میلی­مولار با R. intraradices اثر هم­افزایی داشت. به طور کلی، تعامل 5/0 میلی­مولار پوترسین با F. mosseae بر رشد گیاه به ویژه در شرایط تنش سرب اثر افزایشی داشت.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1399/10/18 | پذیرش: 1400/1/17 | انتشار: 1400/8/14